Dödsfall, Irma Södermark, Burträsk

Irma Södermark.
Irma Södermark.

Irma Södermark, Burträsk

Dödsfall 9 december 2020 05:00

Fredagen den 13 november avled vår kära mamma Irma Södermark på Burträskgårdarna i en ålder av 89 år. Irma föddes i Ljusvattnet, Burträsk som dotter till Ivar och Dagny Söderberg. Uppväxten i jordbrukarhemmet präglades av självhushållning, där djur av alla slag och trädgårdsarbete tidigt var en del av vardagen. Intresset för djur och trädgårdsarbete var något som Irma hade med sig hela livet. Skolgången genomfördes i byns skola och vid vuxen ålder började hon arbeta på Moritz Café i Burträsk.

1954 gifte sig Irma med Paul Bergqvist från Svanfors, Boliden. Det nygifta paret bosatte sig i Kristineberg och arbetade åt Boliden Mineral. Irma arbetade i tjänstemannamässen och Paul i gruvan. 1955 föddes sonen Ernst och endast sex dagar efter födseln omkom Paul tragiskt i ett gruvras. Irma och Ernst flyttade då hem till Irmas föräldrar som då bodde i byn Klankliden, Nysätra. Trots att sorgen var tung så gick livet vidare och mamma fann sig väl i byn.

Några år senare träffade Irma sin blivande make Holger Södermark från Risåkläppen. Efter giftermål 1963 så flyttade de till Boliden där Holger arbetade med vattenkraftsutbyggnaden av Skellefteälven. 1965 föddes sonen Lars och samma år gick flyttlasset till Rätan, Jämtland där Holger fått jobb. Fyra år senare återvände familjen till Västerbotten och Klankliden där de tog över hemmanet efter Irmas föräldrar. I Klankliden fanns gott om utrymme för djur och därför införskaffades både hund och katt samt några får som snabbt blev en hel fårskock.

Till Irmas stora intressen hörde trädgårdsodling och trädgården innehöll förutom blomprakt även en större jordgubbsodling, fruktträd, bärbuskar och ett växthus fullt med tomater. Irma uppskattade den fina sammanhållningen som fanns mellan kvinnorna i Klankliden och hon deltog i syjuntan, rotslöjds- och näverslöjdskurser och när sommarkyrkan besökte byns samlingslokal i den gamla skolan. När båda barnen var utflugna jobbade Irma inom hemtjänsten, ett arbete hon trivdes väldigt bra med. Glädjen var stor när de fyra barnbarnen kom och hälsade på i Klankliden och farmors goda sirapslimpa var alltid uppskattad, liksom fikabrödsfaten, de egenodlade jordgubbarna och den hemlagade maten.

När maken Holgers hälsa sviktade 2011 flyttade paret till en lägenhet i Burträsk och året därpå blev Irma åter änka. Så länge hon orkade besökte hon sitt älskade Klankliden och även sönerna med familjer i Skellefteå och Luleå. För tre år sedan flyttade Irma till Burträskgårdarna, avdelning Udden. Där fick hon en varm och trygg omvårdnad in i det sista. Saknaden efter vår kära mamma är stor men minnet är ljust.

Sönerna Ernst och Lars

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa