Dödsfall: Impi Lundström, Burträsk

Impi Lundström, Burträsk

Impi Lundström

Impi Lundström

Foto: privat

Dödsfall2020-09-19 05:00

Impi Lundström somnade stilla in den 4 september i Burträsk. Hon blev 88 år. Närmast sörjande är barnen Tomas, Ivan, Marcus och Maria.

Vår mamma föddes 1932 i Kuusamo, Finland. Som ogift var hennes efternamn Tierma. Hon hade fyra äldre halvsyskon och kom att få sju yngre helsyskon. Endast åtta år gammal skickades Impi 1940 till Sverige. Efter en tid i Lövånger togs hon emot av en jordbrukarfamilj i Västby. Efter krigsslutet återvände Impi till hembyn i Finland, men efter en tids vistelse åkte hon tillbaka till Sverige.

Genom yrkesarbete som bland annat hembiträde och på konditori i Skellefteå kunde hon köpa sig en egen cykel av märket Monark. 1957 gifte hon sig med Johan, den skidåkande pojken från grannbyn Fäboliden. Tillsammans med vår farfar byggde våra föräldrar ett hus i Holmliden. Där kom de att leva och arbeta tillsammans ända till makens död 2007. De försörjde sig huvudsakligen på skogs- och lantbruk.

Arbetet som bondmora var många gånger hårt och slitsamt och pågick under årets alla dagar, år efter år. Impi skämde bort sin familj med hembakat och hemlagad mat, till stora delar ofta tillagad av egenproducerade råvaror. Att odla i trädgårdslandet, plocka bär, njuta av vildväxande blommor och att sköta hemmets krukväxter var något som hon tyckte mycket om. Impi skrev även dikter, vilka en del publicerades i lokaltidningen. Andra glädjeämnen var barnbarnen och barnbarnsbarnen. Djuren på gården behövde tillsyn flera gånger om dagen, så ledighet och semestrar höra till ovanligheterna. Men Impi kom ändå att vid två tillfällen resa till Kalifornien respektive Washington för att besöka äldste sonen Tomas och hans familj.

Hösten 2010 flyttade Impi från Holmliden till en lägenhet i Burträsk. Men under åren blev det många helgvistelser i huset i Holmliden. Med fantastiskt god hjälp av hemtjänsten i Burträsk bodde hon kvar i lägenheten länge, men sommaren 2020 gjorde hälsotillståndet det nödvändigt att flytta in på Burträskgårdarna. Där kom hon i en famn av god omvårdnad överraska oss alla med att plötsligt somna in.

Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!