Dödsfall: Hjördis Persson, Böle, Norsjö

Hjördis Persson, Böle Norsjö

Hjördis Persson

Hjördis Persson

Foto: Privat

Dödsfall2020-09-08 05:00

Lördagen den 29:e augusti somnade vår mamma Hjördis Persson stilla in, i en ålder av 86 år. Hon föddes i Svansele som dotter till Mandus och Kalista Berglund.  Syskonskaran var stor, de var sju systrar och en bror. Mamma fick tidigt hjälpa till med gårdens arbeten, nio år gammal var det dags att tidvis bo borta och ansvara för barnpassning. Som trettonåring förlorade Hjördis sin mamma när hon gick bort, och då fick syskonen - både äldre och yngre hjälpas åt med hemmets sysslor.

Tidigt femtiotal träffade mamma vår pappa Rune och 1956 blev det flytt till Böle. De gifte sig och fick två söner tillsammans, Hans och Jan.

Sång- och teaterintresset har följt mamma genom livet. På femtiotalet spelades amatörteater i Svansele för att samla in pengar till gatlyset genom byn. Förutom sång och teater visades mammas starka engagemang för hembygden också genom en bok ”Svansele minns”, som färdigställdes av minnesgoda Svanselebor.

1970 började mamma studera och tog sjuksköterskeexamen. Mamma engagerade sig starkt i Norsjösatsningen och Norsjöbornas hälsa. Hennes nyfikenhet och tro på nya saker, ledde henne 1981 till Sri Lanka, där hon under sex månader lärde sig akupunktur.

Resor ut i världen med goda vänner, blev många fina minnen för Hjördis och Rune.

Mamma var en skapande person, det syntes i hennes trädgård med alla blommor och inte minst i sitt måleri. Hennes alster finns i våra hem och på många ställen i Norsjö kommun, prunkande blomstertavlor i starka färger var hennes signum. Efter pappas bortgång för snart två år sedan, behövde mamma hjälp i sin vardag, och vi vill tacka personalen på Vinkelbo för den goda omvårdnad mamma fick där.

 Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!