Dödsfall, Henrik Holmgren, Arjeplog

Dödsfall, Henrik Holmgren, Arjeplog

Henrik Holmberg

Henrik Holmberg

Foto: Privat

Dödsfall2022-05-28 05:00

Henrik föddes 4 oktober 1937 på mödravårdshemmet i Södra Bergnäs som tredje barnet till Vilma och Roger Holmgren. Henrik växte upp i Strömholm tillsammans med fem andra syskon, Naima, Erland, Magda, Nils-Olof och Uno. 

Henrik gick i Slagnäs folkskola från och med hösten 1944 till våren 1951. Därefter fortsättningskurs med skogsinriktning i Båtsa, Lövlund hösten 1952. Henrik fick i likhet med andra barn och ungdomar hjälpa till i hemmet med slåtter, vedhuggning, snöskottning, fiske, bärplockning med mera. 

Henrik började utbilda sig till murare vid Arvidsjaurs yrkesskola men fick avbryta på grund av ryggproblem. Dessutom skadade han ena benet i en fotbollsmatch. Vid mönstring till värnplikt fick han därför frisedel. Henrik lyckades dessförinnan vinna 10 km längdskidåkning vid ungdoms–DM i Malmberget vintern 1955. Henrik blev i likhet med sin far och sin broder Erland lastbilschaufför. Han arbetade oftast i sin pappas åkeri. Men 1957 körde han en ”malmbil” Laisvallgruvan – Slagnäs för A. Sundbergs Åkeri AB. Henrik övertog 1966 sin fars åkeri och utökade 1968 med en skogsbil som han övertog av Uno Lundqvist, Mellanström. 

Henrik avvecklade skogsbilen 1989 och sysslade därefter som enbilsåkare med vägunderhåll, anläggningsarbeten, vintervägshållning fram till pensioneringen 2002. Åkeri såldes till Stefan Gustavsson, Slagnäs. 

Henrik gifte sig 1959 med sin ungdomskärlek Solgerd Lindfors. De bosatte sig i Slagnäs. De fick två barn, Rolf 1960 och Eva-Lena 1964. Familjen flyttade till Strömholm 1966. Hyrde ett bostadshus av Erik Holmgren, farbror till Henrik. De flyttade dit på grund av åkeriet och garagets placering. De bodde i Strömholm till 1983 då de byggde en enplansvilla placerad bredvid Solgerds familjehem i Slagnäs. 

Henrik blev änkeman juni 2011 då Solgerd avled av cancersjukdom. Henrik fick fyra barnbarn, Christoffer, Robin, Elin och ögonstenen Linnea. Henrik var en inbiten sportfiskare, både sommar och vinter med både nät och spö. Han firade till exempel sin 80 årsdag med en resa till Kokkolaforsen Tårneälv tillsammans med sina syskon, Erland, Magda och Uno. Där fick han prova på att håva sik.

Henrik hade flera förtroendesuppdrag, bland annat i kommunfullmäktige Arjeplogs kommun, Stiftelsen Slagnäs Fritid och Näringsliv samt Slagnäs IF, UK i såväl ishockey som fotboll.

Henrik som i hela sitt vuxna liv varit en lugn, omtänksam, glad och trevlig person drabbades i november 2021 av en hjärninfarkt. Han fick eftervård och rehab på Tallbacken i Arjeplog men avled tyvärr torsdag kväll 19 maj 2022 på Piteå sjukhus i samband med röntgenundersökning. Han sörjdes närmast av sina barn, barnbarn, syskon och övrig släkt och vänner.

Brodern Uno Holmgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!