Dödsfall: Hans Lundmark, Finby Åland

Hans Lundmark, Finby Åland.

Hans Lundmark, Finby Åland.

Hans Lundmark, Finby Åland.

Foto: Privat

Dödsfall2020-06-02 05:00

Hans Lundmark har hastigt avlidit i hemmet vid 65 års ålder. Närmast anhöriga är sönerna och brodern med familjer. Hans växte upp i Fällfors, Byske, som yngste son till Ingegerd och Arne Lundmark.

Barndomen fylldes av långa promenader med blinde farfar Sigfrid, båtturer på Byskeälven tillsammans med pappa och storebror Ernst, och ibland även en resa till Sädvajaur för att fiska röding. Skolgången i Fällfors och Byske gick av bara farten. Fritiden ägnades bland annat åt teckning och att spela trummor i popbandet Fotsvett tillsammans med vännerna och brodern.

När Hans var 24 år föddes äldste sonen Joel och ett par år senare sonen Johnny. Ett drygt decennium senare kom yngste sonen Jens.

Hans arbetade i många år på Futurum i Byske, men när han träffade sin själsfrände Marita kom också viljan att prova livnära sig som konstnär. De startade tillsammans hantverksbutiken Stengården i Byske. Innan de till slut flyttade till Maritas hemby på Åland jobbade han en tid som kyrkovaktmästare och det fortsatte han med även efter flytten. 

Hans var en konstnär ända in i själen. Han målade tavlor och stenar med djur- och naturmotiv samt graverade knivar med precision – tålmodighet och lugn, precis som han tacklade det mesta i livet. Som pappa var alltid hans ambition att vara vår bästa vän. Han uppmuntrade oss på våra egna vägar och vi delade såväl musiksmak som vänskaper med varandra. Han var en anspråkslös och omtänksam person, med ett humoristiskt barnasinne som alltid lyste igenom. Vi minns hur hans handlingar för det mesta talade högre än orden, och hur han bjöd på sig själv bara för att glädjas åt andras lycka.

Sorgen och saknaden är stor, men minnena och tacksamheten för allt han gett oss är ändå större.

Joel, Johnny, Jens och Ernst med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!