Dödsfall: Hans Åkerlund, Skellefteå

Hans Åkerlund, Skellefteå

Hans Åkerlund, Skellefteå.

Hans Åkerlund, Skellefteå.

Foto: Privat

Dödsfall2020-04-25 05:00

Hans Åkerlund har avlidit i sviterna efter covid-19, den 14 april, i en ålder av 80 år. Hans föddes i Båtvik, Byske, och var son till Anna Märta och Ernst Åkerlund. Hans var näst äldst i en syskonskara på sju.

När Hans var sex år flyttade familjen till Skellefteå. Folkparksgatan blev den nya adressen. Hans berättade gärna om sina lekkamrater och de spännande cirkusföreställningar de skapade, kälkåkning nerför Vitbergsvägen, den tama ekorren Ecke och mycket annat.

Efter avslutad folkskola började Hans som springpojke på Viklunds livs. Därefter följde preparandkurs på nybyggda Myran, och efter ingenjörsexamen på teknis blev det jobb på lab på Rönnskär. Därefter utbildade han sig till ämneslärare i naturvetenskapliga ämnen och den första tjänsten var i Bureå. Där blev han, till elevernas stora förtjusning, känd som den lärare som gärna gjorde explosiva experiment.

Brännanskolan blev Hans arbetsplats under många år. På komvux undervisade han sedan i matematik och dataämnen fram till pensioneringen.

I äktenskapet med Karin föddes Maria och Magnus. Makarna gick skilda vägar 1983. Året därpå träffade han Irene och de fick 35 år tillsammans. Hans hade många intressen: astronomi, fågelskådning, filosofi och litteratur. Han älskade att vandra i naturen, sommar som vinter och då med minst en hund i sällskap. Han kände till de allra bästa lingonställena och fiskade gärna i Laisdalen där han timrat upp en liten stuga. Kolonistugan i Dalkarlsliden var paradiset under sommarhalvåret.

Hans var, under mer än trettio år, medlem i Ordenssällskapet W6, där han fick många nära vänner. Hans lämnar ett stort tomrum efter sig. Ett tomrum vi fyller med kära minnen.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!