Dödsfall: Gun Axén, Skellefteå

Gun Axén, Skellefteå

Dödsfall2020-10-02 05:00

Den 19 september avled Gun Axén, 85 år, efter en tids sjukdom. Gun var mycket släktkär och fick bara dagarna före sin bortgång möjlighet att träffa barn och systrar för ”gofika” från Stigs konditori.

Gun, dotter till Johan och Ellen, var född och uppvuxen i Vindeln, Västomån, tillsammans med tvillingsyster Britt och storasyster Carin. Sin make, Bertil, fann hon på dans i Vindeltrakten. De gifte sig 1957 i ett dubbelbröllop med sin tvillingsyster. Gun och Bertil fick två barn, Monica och Lars.

Västomån utgjorde en samlingsplats för släkten och var välbesökt, vilket bidragit till många fina minnen från barnaåren även för oss kusiner. Att sova med öppet fönster och höra Vindelforsens brus var avkopplande.

Redan som ung var Gun intresserad av sömnad. Hon blev rekommenderad för gesällprov som sömmerska men barn och familj kom emellan. Fortsatte istället att sy kläder åt oss barn, sig själv och andra. Handarbete i olika former fortsatte hon med hela livet.

När vi barn var små var hon hemmafru. Något hon så småningom kompletterade med att bli dagmamma. Senare började hon arbeta som hemsamarit och så småningom på terapiavdelningen på äldreboende. Här kom hennes kunskap i handarbete väl till pass.

Intresset för dans var något som Gun och Bertil båda delade och många var de dansbanor som besöktes.

I föreningar som MHF-damklubb, Bröstcancerföreningen och Hörselfrämjandet deltog hon ofta.

En annan plats där de trivdes var sommarstugan i Kattisträsk, på ägorna till Bertils fädernegård med anor från 1700-talet.

Gun var oerhört barn och släktkär och tog sig alltid tid att umgås med barnbarnen. Många var de vantar, sockar, tröjor och mössor som minner om Gun.

Även intresset att följa Skellefteå AIK och svenska eliten i längdskidåkning var stort. Av ett barnbarn fälldes kommentaren ”men har du tittat på hockey med mormor någon gång” efter att Gun med hela kroppen försökt hjälpa Tre Kronor att göra mål. 2015 hade Gun möjlighet att se Charlotte Kalla och svenska skideliten på plats under VM i Falun.

Gun sörjs närmast av sina barn Monica och Lars, barnbarn samt systrar övrig släkt och vänner.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!