Dödsfall: Gösta Burman, Skellefteå

Gösta Burman, Skellefteå

Gösta Burman, Skellefteå.

Gösta Burman, Skellefteå.

Foto: Privat

Dödsfall2020-05-02 05:00

Den 23 april lämnade Gösta Burman detta jordeliv omgiven av familjen i hemmet i Skellefteå. Gösta blev 89 år. 

Han föddes 1930 i Furunäs och växte upp i en arbetarfamilj, äldst i en brödraskara om fyra, varav en dog i späd ålder. Att fortsätta studera efter folkskolan var inte att tänka på, men det hindrade inte Gösta att redan i tonåren slå in på tre spår som skulle komma att forma hela hans liv.

Som trettonåring började han som springpojke på Konsumbutiken i Furunäs. Det var början på en karriär inom konsumentkooperationen som innehöll ledande befattningar i konsumentföreningar och KF- industrier. Karriären avslutades efter femtio år när Gösta som VD för Konsum Uppsala gick i pension.

Det andra spåret som Gösta slog in på var musiken. Han var mycket musikalisk och spelade som femtonåring dragspel i en jazztrio, Bob Henrys, som gjorde spelningar i Skelleftetrakten, i länet och i Norrbotten. I valet av karriär vann Konsum, men, musiken stod alltid Gösta väldigt nära och hans dragspelstoner har ofta förgyllt umgängeslivet. Som pensionär ledde han under några år PRO-kören i Skellefteå. Han hann också med att vara ordförande för PRO Skellefteå.

Det tredje viktiga spåret i tonåren var kärlekens spår. Som sjuttonåring träffade Gösta Kirunatjejen Gerd som skulle bli hans livskamrat för resten av livet, 73 år inalles. De har fostrat två pojkar och hållit ett trivsamt hem som varit beläget på flera olika ställen i vårt avlånga land. Göstas karriär har hållit familjen på flyttande fot. Under långa spelkvällar och under många och långa tjänsteresor har Gerd varit Göstas och familjens ankare.

Om Gösta sökt, men aldrig riktigt funnit det själsliga lugnet så har kanske den musik han spelade, där tonernas och klangernas harmoni var så viktiga, varit hans sätt att hantera det. Vi glömmer inte hur tonerna liksom slätade ut hans anletsdrag, efter att han njöt hade hanterat klaviaturen.

Gerd och sönerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!