Dödsfall: Gilbert Johansson Skråmträsk

Gilbert Johansson, Skråmträsk

Gilbert Johansson

Gilbert Johansson

Foto: privat

Dödsfall2020-09-12 05:00

Trots att dödsfallet på sitt sätt var väntat så är det ändå med bestörtning man mottar budet, att Skråmträsks ”starke man” lämnade oss onsdag 2 september. Han föddes 1944 som yngsta barnet av fyra, son till Ingeborg och Daniel Johansson.

Gilbert blev Skråmträsk trogen hela sitt liv och värnade på alla sätt om byns väl och ve. Redan som ung var han den som hjälpte till med iordningställande av hockeybana, sedermera också planering för tennis. Jakt var hans främsta intresse och där var han vice ordförande redan 1962 och ordförande från 1980-2007, dessutom jaktledare 1973 till 2007. 

1994 initierade han restaurering av Kyrkbäcksstugan som blivit en underbar tillflykt sommartid för bland annat religiösa sammankomster. Utsättningen av fisk i Kyrkbäcksträsket gjorde området till fantastisk tillflykt för oss alla. Samtidigt som han skötteutfodring av rådjur vintertid så matade han ett stort antal övervintrande sjöfåglar på hemlig plats.

Samtidigt som han tidigt övertagit sin fars hemman arbetade han också som arbetsledare på Gatukontoret, nuvarande Samhällsbyggnad Skellefteå kommun. 1985 träffade Gilbert sin livskamrat Doris och två år senare gifte de sig.

1987 startade de också gemensamt Västerbottens kanske mest berömda bärodling.

GD:s som idag drivs av Doris barnbarn Joel och brorsonen Christer. Bärodling gav också många av byns ungdomar möjlighet till sommarjobb. Om någon, även postumt, kan tilldelas titeln ”Norrans hjältar” så vore Gilbert Johansson given. Gilbert var en självständig och viljestark men samtidigt innerst inne lättrörd man som månade om andra människor.

Jag och alla andra vänner, skråmträskare känner djupt för Doris, sonen Ulf med familj, respektive brodern Bernt m familj i denna svåra stund.

För familj genom K-E Boström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!