Dödsfall, Gertrud Furberg, Skellefteå

Gertrud Furberg
Gertrud Furberg

Gertrud Furberg, Skellefteå

Dödsfall 21 november 2020 05:00

Den 11 november gick vår kära mamma, svärmor, mormor och farmor och mormorsmor, Gertrud Furberg ur tiden. Hon blev 92 år och sörjes närmast av barnen Elisabeth och HansOlov med familjer, systersonen Stig med familj samt släkt och många vänner. 

Gertrud fick leva ett långt och rikt liv, men fick också tidigt uppleva dess skörhet. Bara sju år gammal förlorade hon sin far, Karl Degerman, som hade skomakeri i hembyn Medle. Kvar fanns mamma Ebba och äldre systern Elise, som gav henne en trygg uppväxt. Hon var också omgiven av en stor släkt som hon hade starka band med livet igenom. Efter folkskolan väntade arbetslivet. Som tolvåring blev Gertrud butiksbiträde i Valborg Lundbergs lanthandel i Medle. Senare kom hon att arbeta flertalet år på Boråsboden på Strandgatan i Skellefteå, och längre fram även på herrekiperingen Lennart Markgren AB. 

Sin man och livskamrat, Gustav Furberg, träffade Gertrud bland kamraterna i hembyn. De gifte sig 1956 och några år därefter kunde de flytta in i sitt nybyggda hus i Medle. Där växte barnen upp och där kom också barnbarnen att finna stor trygghet och glädje hos sina mor- och farföräldrar. Vänkretsen var stor och det bjöds ofta på kalas. Gertrud var en mästare på att baka kakor och intresset för bakning behöll hon livet ut. När Coronapandemin kom var det var en stor sorg att inte längre kunna bjuda hem gäster. 

Efter makens bortgång 2012 flyttade Gertrud till en lägenhet i centrala Skellefteå, där hon fick flera goda år. Trots att de sista åren präglades av sjukdom var hon en aktiv person som följde med i sin samtid. Den dagliga promenaden var ett måste och hon läste mycket. Telefonsamtalen till vänner, barn och barnbarn var många och långa. Hälsan sviktade, men livsviljan var stark in i det sista. 

Nu har mamma fått vila men en plats hos oss står tom. Sörjd och saknad men i ljust minne bevarad. 

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa