Dödsfall, Gerd Sundbom, Norrlångträsk

Gerd Sundbom, Norrlångträsk

 Gerd Sundbom

Gerd Sundbom

Foto: Privat

Dödsfall2021-11-03 05:00

Gerd Sundbom f. Hedman har hastigt lämnat familjen i stor sorg och saknad. Hon blev 72 år gammal.

Gerd föddes 1948 i Norrlångträsk, näst äldst av fyra syskon. Föräldrarna Birger och Miriam drev jordbruk under Gerds uppväxt. Hon och syskonen fick ofta hjälpa till på gården. Det hände ibland att Gerd fick ta hand om sina två yngre systrar.

Gerds gick i grundskolan ett stenkast från hemgården i Norrlångträsk mellan sju och tolv års ålder, för att gå sista året i Fällfors. Gerd började sedan arbeta som barnflicka i Norrlångträsk men flyttade för att vara barnflicka både i Piteå och i Sundsvall.

1970 flyttade Gerd tillbaka till Skellefteå och fick arbete som servitris på Ringbaren. Där mötte hon sin livskamrat Håkan 1971. De gifte sig 1974 och tillsammans fick de tre döttrar och sedermera fem barnbarn. Gerd och Håkan bodde många år tillsammans i Skellefteå. 1980 gick dock flyttlasset tillbaka till Norrlångträsk och 18 år senare flyttar de in i Gerds barndomshem. Från början av 90-talet och fram till pensionen arbetade Gerd åt New Boliden som lokalvårdare, först i den numera nerlagda Åkerbergsgruvan för att de sista åren arbeta i Renströmsgruvan.

Gerd och Håkans stora gemensamma intresse var att resa. Bussresa till Paris, backpacking i Thailand, resor till Vietnam, London och Rom samt seniorresa till Moseldalen är bara ett axplock. Deras husvagn har också använts flitigt för resor inom Sverige för att hälsa på familj och nyfunna vänner som de mött på alla resor.

Gerd hade gröna fingrar och gillade att påta i trädgården med sina blommor, men slog sig gärna ner med en bra bok. Att sy och sticka var även en avkopplande syssla som Gerd gärna sysselsatte sig med i flera decennier i byns syjunta. Att laga mat och baka låg henne varmt om hjärtat. Otaliga gånger under årens lopp har hon tillsammans med sin ena syster stått och bakat mjukkaka och ljusugnsbröd i byns bagarstuga.

Gerd hade ett genuint intresse för människor. Hon memorerade alla möjliga händelser till exempel födelse-, förlovnings- och bröllopsdagar för personer i hennes omgivning. Hennes nyfikenhet, värme och sällskapliga sätt lämnar ett stort tomrum.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!