Dödsfall: Erik Lundmark, Skellefteå

Erik Lundmark
Erik Lundmark

Erik Lundmark, Skellefteå

Dödsfall 28 november 2020 05:00

Vår fina Erik är borta. Han var en glad och positiv människa som med finurlighet och kunskap kunde fixa och laga det mesta, men efter femton månaders kamp blev en skoningslös cancer honom ändå för svår.

Erik föddes 1949 i Blacke, Lövånger. Han växte upp med systrarna Anita, Birgitta, Astrid, Ethel, Hjördis och Monica samt föräldrarna Ulla och Gunnar. Efter avslutad skolgång arbetade han som bilmekaniker i Umeå. Där föddes också hans son Peder i äktenskapet med Britt-Marie. Erik hade därefter ett flertal olika arbeten, men hans sista jobb, som arbetsledare för "gruppen" på Nordic Light, blev hans roligaste och bästa.

Efter pensioneringen ägnade Erik sig bland annat åt att renovera gamla cyklar. Han trivdes inte med att sitta overksam utan hittade alltid något meningsfullt att göra. Han var sprungen ur en släkt av erkänt skickliga träarbetare, och Erik var själv inget undantag. Han tyckte om alla led i arbetet, från manuell huggning i skogen till sågning av virke på sågen i Blacke, fram till såväl byggande som finsnickeri, där hans konstnärliga ådra kom fram. Snickrandet var något Erik hade planerat att återigen viga mer tid på innan sjukdomen begränsade honom, och överlag var just planer, drömmar och fantasier något som starkt präglade hans personlighet. Han hade en stor förmåga att se utmaningar där många andra såg begränsningar, och hade därtill ett gott öga för hur till synes enkla ting kunde förädlas och bli till vackra och användbara föremål. Ett annat av Eriks stora intressen var ishockey och favoritlaget Skellefteå AIK. Många är de matcher han sett tillsammans med svåger Göran, antingen på arenan eller på tv.

Så fort våren började anas längtade Erik till stugan i Lillgumhamn, där han kunde pyssla i omgivningar han känt hela sitt liv. Skogarna runt Blacke var på många sätt hans sanna element och han tyckte mycket om att plocka bär och svamp, eller att bara vandra i skogen och titta på vackra träd. Eriks värme, kärleksfullhet och aldrig sinande vilja att hjälpa till berörde oss alla djupt, och han kommer att vara otroligt saknad. Vi samlas dock runt de många fina minnen vi har, av resor, utflykter, teaterbesök och trevligt umgänge med goda vänner och familj. Erik efterlämnar sin älskade hustru och livskamrat sedan 30 år, Lillemor, sonen Peder, samt bonussönerna Jens och Jan med familjer. 

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa