Dödsfall, Elna Lövgren, Luleå

Dödsfall, Elna Lövgren, Luleå

Elna Lövgren

Elna Lövgren

Foto: Privat

Dödsfall2022-01-03 05:00

Vår fina mamma, Elna Lövgren har avlidit i en ålder av 81 år.

Mamma var från Västerbotten, född och uppvuxen i Burträsk som dotter till Jenny och Nikolaus Lundmark. Familjen drev jordbruk med ett antal mjölkkor. I familjen fanns även storebror Sixten och lillasyster Märta.

Efter skolåren arbetade mamma på sjukstugan i Burträsk där hon fick sköta både äldre och barnaföderskor. Det gav en fin erfarenhet som ledde till sjuksköterskeutbildningen i Umeå. Mamma träffade pappa Kennet, också från Burträsk, i slutet av 50-talet. Under flera år levde de åtskilda, men när mamma flyttade till Stockholm för vidareutbildning till barnmorska kunde de äntligen flytta ihop. De gifte sig i augusti 1964 och samma år lämnade de Stockholm för flytt till Luleå. I äktenskapet föddes tre barn, Lena 1966, David 1969 och Simon 1977 som med tiden utökades med sju barnbarn.

Mamma började arbeta som barnmorska vid Luleå BB och var landstinget i Norrbotten trogen hela sin yrkeskarriär. Mamma har varit med vid otaliga födslar genom åren och hon fick vara med om en verksamhet som förändrades under hennes 40 år som barnmorska; pappornas delaktighet i förlossningssalen, avskaffande av barnsalar, fri amning, rooming in och tidig hemgång med mera.

Mamma var en allätare av musik, hennes sista konsert var med Miriam Bryant strax innan coronapandemin. De stora sportevenemangen på TV missade mamma ogärna, favoriterna var hockey och skidor. Att ringa henne på lördagmornar mellan 10-11 var inte så populärt för då var det Melodikrysset med Anders Eldeman som gällde.

Kontakten med släkten var oerhört viktig. Telefonsamtalen med syskon, svågrar, syskonbarn, och kusiner i Västerbotten, framförallt Burträsk, och Stockholm har varit många och långa genom åren.

Hösten 2014 gick pappa bort och hon valde att bo kvar i huset i Gammelstad, som pappa och vår farfar Josef byggt 1975. I Gammelstad hade hon nära till sina genuina vänner som hon umgåtts med under många år och de berikade varandras liv med fina vardagliga samtal, skratt och fester.

Våren 2018 fick mamma cancer. Trots tuffa behandlingar bar hon sjukdomen och dess konsekvenser på ett starkt och modigt sätt. Mamma fortsatte leva så normalt som möjligt, men på senhösten 2021 blev sjukdomens biverkningar alltför tuffa och den 9 december somnade hon stilla in.

Mamma var en trygg person som alltid hade tid för den som behövde henne för stunden. Det fanns ingen stress utan saker och ting fick ta den tid det tog. Mamma kommer alltid finnas med oss och vi kommer minnas din klokskap och värme.

Lena, David, Simon med familjer samt övrigt släkt och vänner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!