Dödsfall, Bo Tjernström, Enskede

Bo Tjernström
Bo Tjernström

Bo Tjernström, Enskede

Dödsfall 23 januari 2021 05:00

Arkitekt Bo Tjernström har efter kort tids sjukdom avlidit 92 år gammal. Han efterlämnar hustrun Evy, barn och barnbarn.

Bo var östgötasonen som förälskade sig i en tornedalsflicka och bosatte sig i Skellefteå i början av 60-talet. Han blev staden trogen i nästan 50 år och har ritat både polishuset och Eddahallen tillsammans med sina kollegor på Bo Tjernströms Arkitektkontor som på sin tid hyrde in sig i det alldeles nybyggda Expolaris. Många småhus på Mobacken, Medlefors och Sjungande dalen bär hans signatur. Bo var även drivande när Skellefteå utsågs till Årets stad 1972 och var en uppskattad ordförande i Norrbygdens Fastighetsägareförening under många år.

Bo växte upp i Norrköping som en av fyra bröder och son till postmästare Nils Tjernström. Under uppväxten blev det ständiga flyttar till nya städer efter vartannat allt eftersom pappa Nils befordrades inom postyrket. Bo har bland annat varit bosatt i Gävle, Sundsvall och Luleå innan han tog studenten och sedermera examen från KTH i Stockholm som arkitekt.

En sommarkväll på 50-talet mötte han Evy från Tornedalen i en yster vals under ett besök på Skansen i Stockholm. Frågan om förlovning kom efter bara några möten. Så var Bo, det var handlingarna som talade. Redan under första besöket hemma hos svärföräldrarna i Övertorneå en gnistrande kall januaridag 1956, sökte han jobb på ett arkitektkontor i Luleå på vägen hem utan att berätta för någon. Fast besluten att Evy var kvinnan i hans liv och så blev det. Bo och Evy var gifta i 63 år och fick barnen Johan, Olle och Erik.

1968 flyttade Bo med familj in i en villa på Rågvägen i Skellefteå. Här skulle familjen bli i över 40 år. Huset hade Bo naturligtvis själv ritat. Det var helt unikt och anpassat för oss barn med imponerande finesser som ett rep att kasta sig mellan våningarna från lekrum till pingisrum.

Många minns också hockeyplanen vid Jockebacken, som så småningom blev en tennisbana. Här stod Bo åtskilliga kvällar och spolade vatten med trädgårdsslangen i -20 grader för att skapa en isbana för traktens ungdomar. Målburarna lät han svetsa ihop själv och ofta var det is här tidigare än på Norrvalla, som en bekant skämtsamt uttryckte det nyligen.

Falkträsket var ett annat ställe som låg Bo och Evy varmt om hjärtat. Här köpte de en enkel sommarstuga i början av 90-talet i Västra Falkträsket med sagolik utsikt över sjön. Där tillbringade de varje sommar i 25 år. På ålderns höst flyttade Bo och Evy till Enskede i Stockholm för att vara närmare barnen.

Bo Tjernström somnade in i stillhet på Dalens sjukhus natten till den 3 januari.

Sönerna Johan, Olle och Erik Tjernström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa