Dödsfall, Bo Andersson, Blåsmark, Piteå

Bo Andersson, Blåsmark, Piteå

Bo Andersson

Bo Andersson

Foto: Privat

Dödsfall2021-09-02 05:00

Förre bilhandlaren Bo Andersson, Blåsmark, Piteå, har avlidit 86 år gammal.

Han var född i Blåsmark, där han också växte upp med de äldre syskonen Runo och Rut. Han blev hembyn trogen hela livet. I hemgården fanns ett jordbruk som drevs av mamma Agnes och pappa Edvin. Bo fick i unga år delta i skötseln av hemgården efter pappans tidiga bortgång.

I hemmanet fanns skog och det var därför naturligt för Bo Andersson att sikta på ett yrke inom skogsnäringen. Det blev utbildning till skogsvårdskonsulent vid Skogsskolan i Älvsbyn och senare en anställning hos Skogsvårdsstyrelsen.

I samma tid träffade han Karin Bergsten, sjuksköterska på Piteå lasarett, och det blev äktenskap med vigsel i Hortlax kyrka. Familjen bosatte sig i hemgården i Blåsmark, en vit Norrbottensgård som senare ersattes med en villa i tegel, med planlösningen ritad av Karin. I hemmet växte barnen Monica, Mårten, Kristina och Karolina upp.

Det där med skogsvård var nog ett bra yrke, men på fritiden inleddes en affärsrörelse som upptog allt större intresse. Den stora ängen vid hemmet fylldes av bilar och till slut blev det yrkesbyte och bilhandeln fick lokaler inne i Piteå och sedan i Öjebyn. Peugeot blev det första bilmärket och senare skulle det bli Toyota, Opel och Saab som fick sätta upp skyltar på den nya bilhallen för Bo Anderssons Bil AB i Öjebyn.

Vid sidan av affärsverksamheten var Bo Andersson engagerad i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, EFS, och hade förtroendeuppdrag såväl lokalt som på riksplanet. Bönhuset i Blåsmark låg familjen varmt om hjärtat och en naturlig mötesplats.

Det fanns också något annat än Blåsmark. Hustrun Karins mormors hus i Resele i Ångermanland övertogs i tidigt 1980-tal och där trivdes Bo med att under semestrarna få vara ångermanlänning. Dra på stövlarna, gå med lien och blicka ut över niporna och den stilla flytande Ångermanälven.

Bo Andersson sörjes närmast av hustrun Karin och barnen med familjer.

Jan Bergsten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!