Dödsfall, Birgitta Näsvall-Johansson, Norsjö

Birgitta Näsvall-Johansson
Birgitta Näsvall-Johansson

Birgitta Näsvall-Johansson, Norsjö

Dödsfall 16 januari 2021 05:00

I vargtimmen den 12 januari, med den kraftigaste stormen i mannaminne ylande utanför fönstret somnade vår älskade Birgitta stilla in omgiven av sina närmsta.

Birgitta föddes 2 mars 1942 som andra barnet i en systraskara på tre, med storasyster Ingegerd och lillasyster Margareta. Föräldrarna, Emmy och Henrik Näsvall, var jordbrukare på släktgården på Näset, Norsjö.

Birgitta hade en underfundig humor, var kvicktänkt och social. Hon gillade också att dansa, något hon hade gemensamt med sin stora kärlek Lars-Eric (Lasse) Johansson, från Kvavisträsk. Tillsammans bodde de på flera platser runt om i landet, allt från Luleå i norr, via några år i huvudstaden, till Nyköping där första barnet Anna kom att se dagens ljus. Efter några år gick flyttlasset norrut och i Umeå kom nästa dotter, Karin, till världen. Hemlängtan blev tillslut för stark så 1976 flyttade de hem till Näset och tog över jordbruket på släktgården. Där föddes sedan yngsta dottern Sara.

Birgitta gick småskola i grannbyn Arnberg och tog senare realen vid Norsjö skola. Hon var nyfiken med ett gott läshuvud, och utbildade sig till arbetsterapeut och senare till specialpedagog. Hon pendlade länge till arbetet som specialpedagog i Skellefteå innan hon var med och startade en specialklass på Norsjö Centralskola. Hon var också engagerad i flera föreningar.

Birgitta tyckte mycket om djur men hästarna låg henne närmast, vilket inte bara ledde till att barnen skaffade hästar utan också en hel stuteriverksamhet. Hon var aktiv i startandet av en nordlig Shetlandsponnyförening och arrangerade flera utställningar. Hon åkte också land och rike runt för att delta i och besöka utställningar, både med och utan hästar.

Ord kan inte beskriva den saknad och sorg hon lämnar efter sig. Vi kommer alltid att minnas mammas humor, värme och kärlek .”Hon war nalta majr aa allt” som pappa brukar säga.

Birgitta blev 78 år.

Familjen genom döttrarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa