Dödsfall, Birgitta Andersson, Ostvik

Birgitta Andersson, Ostvik

Dödsfall2021-03-06 05:00

På Skellefteå lasarett avled på morgonen den 26 februari 2021 vår älskade Birgitta Andersson, Ostvik. Närmast sörjande är maken Martin Andersson, barnen Charlotta och Nils med familjer och en stor släkt- och vänskapskrets.

Birgitta var dotter till Gunhild och Leander Eriksson från Finnforsberget. Efter att ha bott på många ställen byggde föräldrarna på 50-talet ett hus i Ostvik och därefter blev Birgitta kvar i byn Ostvik i hela sitt vuxna liv. Birgitta hade ett medfött sinne för estetik och utbildade sig tidigt till hårfrisörska. Under många år drev hon en välbesökt frisersalong i hembyn.

På nyårsaftonen 1966 förlovade sig Birgitta med sågägarsonen Martin från Lillkågeträsk. Några år senare, i slutet av juni gifte sig Birgitta och Martin och åkte på bröllopsresa till Helsingfors i sin vita Saab 96.

I sitt egenhändigt uppförda, röda lösvirkeshus med vita knutar på Bygatan utökades därefter familjen med en dotter 1976 och sju år därefter en mycket efterlängtad son. Så småningom utökades familjen ytterligare och Birgitta fick glädjas åt fyra fantastiska barnbarn. Att ta väl hand om familj och barn har varit centralt i Birgittas liv. Att på ålderns höst skörda frukterna av en energisk uppfostran där även pojken lärt sig mangla sänglinne och flickan hålla huvudet högt har varit en stor tillfredsställelse.

Birgitta hade förmånen att på 70-talet av sin far erhålla en havsnära tomt i Västerbottens nordligaste kustby, Kinnbäck. Vid foten av jätten Mås sten byggde Birgitta och Martin sitt sommarhus som kom att bli Birgittas plats på jorden och livselixir. Att få leva det enkla livet i Kinnbäck, nära naturen, uppskattades så innerligt ända till den sista sommaren. Varje stubbe, varje sten och varje sak har en historia som Birgitta med sitt extraordinära minne i detalj kunde redogöra för. Birgitta hade förmågan att härbärgera och återberätta såväl människornas som sakernas och tingens historia. Hon kunde se den fantastiska i varje del av skapelsen.

Intressena var många och innefattade allt från stilsäker hårfrisering, keramik, näverkonst och blomsterbinderi till affärer. Livet är en samlares äventyr och på varje auktion och antikmarknad har Birgitta gjort fynd, funnit vänner och utövat sin förmåga att bjuda på sig själv och skapa kontakter med alla i sin omgivning. Att genom livet få nya men också behålla sina barndoms- och ungdomsvänner har varit en stor styrka och hjälp när egna krafter inte räckte till. Birgitta uttryckte mycket stor uppskattning till sina kära vänner för alla underfundiga och lättsamma diskussioner, besök och hjälp med vardagliga ting.

Birgittas liv har i många avseenden kantats av en sjukdom som begränsat den fysiska förmågan. En klar tanke, en enorm livskraft samt inställning att alltid prestera på topp av sin kapacitet har underlättat i alla svåra stunder. I sin förmåga att acceptera sitt öde, göra det absolut bästa av situationen och att inte klaga är Birgitta en förebild för oss alla. Vi vill uttrycka tacksamhet för att vi fått leva i Birgittas atmosfär, haft henne som livskamrat, vän och mamma. Det kommer att bli en svår uppgift att ta vid där hon lämnade men vi lovar att göra vårt yttersta.

Det är med oändlig tacksamhet vi blickar upp mot stjärnan som lyser underbar!

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!