Dödsfall, Birgit Sturk Marklund, Umeå

Birgit Sturk Marklund, Umeå

Birgit Sturk Marklund

Birgit Sturk Marklund

Foto: Privat

Dödsfall2021-03-05 05:00

Birgit Sturk Marklund har avlidit 82 år gammal. Hon föddes i Jonasmarken, Flarken som andra barn till Hilda och Valdemar Sturk. Barnaårens somrar tillbringades där på pappa Valdemars hemgård. Under vinterhalvåret bodde familjen i skolhuset i grannbyn Furubränna, där mamma Hilda var lärarinna. Med storebror som förebild och sällskap blev hon något av en pojkflicka, som hellre byggde kojor i skogen än lekte med dockor.

År 1949 drogs den lilla byskolan in och familjen flyttade till den stora byn Flarken. Birgits studier fortsatte senare vid realskolan i Robertsfors och seminariet i Umeå. Den första lärartjänsten fick Birgit i byn Rödvattnet, långt in i de ångermanländska skogarna. Där trivdes hon förträffligt med skolarbetet men också med ”ödemarkstillägg” som vedeldning och mörkerkörning på ödsliga vintervägar. Efter denna vinter kom hon att arbeta i Skellefteås närhet, framförallt i Medle.

När Birgit 1969 gifte sig med Karl-Axel Marklund flyttade de in i ett av de nybyggda Gullringshusen på Sunnanå, Skellefteå. Där skapade de ett trivsamt och gästfritt hem och hennes trädgårdsintresse fick ett naturligt utlopp på den egna tomten. Blomsterprakt och grönsaksskörd blev ofta motiv för hennes flitiga fotograferande.

En efterlängtad dotter, Theresia föddes 1973 och livet fick en ny dimension. Men omsorgen sträckte sig längre än till den egna familjen. Så öppnade Birgit och Kalle hem och hjärta för Hanna, en eritreansk flicka, som blev familjens ”helgbarn”. Deras missionsintresse och engagemang i Sörbölekyrkan var omfattande.

Kännetecknande för Birgit var hennes omsorg, hjälpsamhet och generositet. Bakom en lågmäld framtoning fanns också en hel del glimt-i-ögat och busighet. Genom sin något ovanliga hobby - att utomhus tända och underhålla brasor -skapade hon både mat, värme och gemenskap.

Med åren kom sjukdomar, som begränsade livet. År 2013 flyttade Birgit och Karl-Axel till Umeå för att komma närmare dottern. Till tillvarons svåra obegripligheter hör att Theresia, deras glädje och stöd, helt oväntat rycktes bort hösten 2019. När Karl-Axel dog nio månader därefter blev Birgit så ensam. Nu har den lilla familjen förenats med den stora himmelska.

Familjen genom Sigrid Sturk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!