Dödsfall: Bengt Landström, Glommersträsk.

Bengt Landström.

Bengt Landström.

Foto: Privat.

Dödsfall2020-05-14 05:00

Bengt Landström, Glommersträsk, avled den 19:e april, 75 år gammal. Han efterlämnar två barn och två barnbarn.

Bengt föddes och växte upp i Fredrika tillsammans med två äldre bröder. Efter realskola i Luleå arbetade han för Vägverket i princip hela sitt yrkesliv, förutom några år före pensionen då han arbetade på sin gode vän Ove Lundgrens entreprenad.

Det var på dans på Ormberget i Luleå som han träffade sin blivande hustru, Maud från Glommersträsk. De slog sig ner i byn och bildade familj. Bengt arbetade först runtom i Norrland i den så kallade kross-cirkusen och så småningom i Jörn respektive Norsjö som vägmästare. Det förde honom närmare hemmet vilket hela familjen var glad över.

När vi var små brukade pappa ta oss till simhallen i Jörn på lördagar. Han var den enda pappan som dök från kanten och simmade crawl. Dessutom hade han leopardmönstrade Tarzan-badbyxor. En pappa att vara stolt över.

Pappas idrottsliga sida tog sig även uttryck i ett aktivt medlemskap i Friluftsfrämjandets slalomsektion. Pappa och mamma fungerade som skidlärare på Vittjåkk och Prästberget i många år. Utöver det lärde pappa oss, bland mycket annat, att åka skridskor, läsa böcker, hantera skjutvapen, uppskatta god musik och gå på fjället.

Som medlem i det lokalt kända Stanley-gänget sågs pappa ofta i medaljbehängd frack och med många upptåg i sinnet. Den ”uniform” som kom att ta över efter fracken var golfarens. Pappa och mamma gick med i Arvidsjaur golfklubb redan från start och golfspelandet förde dem till många platser i världen. Vi barn har ibland försökt hålla jämna steg, exempelvis under en trevlig 75-års-födelsedagsresa till Normandie. Pappas resultat brukade dock vara jämnare än våra.

Vid sidan om golfen var älgjakten ett starkt intresse för pappa. Han jagade i sina barndomstrakter, i Tallsjö där han ingick i ett trevligt jaktlag. Familj och vänner fick njuta av hans fantastiska matlagning, ofta med älgkött som bas och alltid med någon god sås till. Nära vänner har förlänat honom epitetet ”såskungen”. Man skulle kunna lägga till ”korsordskungen”.

Vår far visade i ord och handling att det är klokt att anstränga sig för det som är viktigt, njuta av livets goda och inte klaga i onödan.

Barnen, Malin och Lars

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!