Dödsfall, Bengt Göran Staaf, Bygdsiljum

Bengt Göran Staaf, Bygdsiljum

Bengt Göran Staaf

Bengt Göran Staaf

Foto: Privat

Dödsfall2021-12-15 05:00

Forskningsingenjör Bengt Göran Staaf, Bygdsiljum, har avlidit, 76 år gammal. Han sörjes närmast av barnen Elina, Lovisa, Arvid och Hedvig.

Bengt-Göran Staaf var en trägen arbetare i kulturens örtagård. Född i Stockholm, och redan som barn engagerad i nykterhetsrörelsens musik- och kulturverksamhet. Kulturintresset fick mer näring i Spånga läroverk, där teaterbesök på fritiden var omhuldade. Denna tidiga kulturympning, parad med ett nyfiket intresse för hur saker och ting fungerar, stakade ut en teknisk bana med humanism i ryggsäcken.

Bengt Göran byggde språklabb vid Stockholms universitet och ljudmixer till proggens pionjärer på den första musikfesten på Gärdet. I Studio Decibel på Katarinavägen spelade han in artister som Robert Broberg, Lasse Tennander, Folk och Rackare och Rolf Wikströms Hjärtslag. Under långa turnéer rattade helnykteristen Bengt Göran Staaf både ljudet och turnébussen.

Som nyskild 32-åring kom han till Burträsk med uppdraget att spela in folkmusikgruppen Burträskar´a. Skivinspelningen blev livsavgörande. Den resulterade i flytt norrut, äktenskap med gruppmedlemmen Ann-Sofi Persson och fyra barn, hans ögonstenar. Han blev med tiden en enastående, ensamstående pappa.

Bengt Göran blev också en viktig person för gruppen Burträskar´a som tekniskt orakel och kamrat. Han höjde standarden för ljudet vid spelmansstämmor och folkmusikfestivaler. Han spelade in och gav ut plattor på egen etikett.

Som egenföretagare i akustik byggde BG upp en stabil kundkrets i Västerbotten. Han fick prästers tal att bli hörbart i överakustiska kyrkor. Vid världspremiären av Chess in Concert i Skellefteå var det hans fiolmikrofoner som lyfte fram stråkarna.

BG Staaf var principfast och kunde ibland upplevas kärv och egensinnig. Men ofta bedrog skenet. Bemött med respekt blev han en trogen vän. När sjukdom förmörkade hans sista tid lyste två nyfödda barnbarn upp hans tillvaro. Ett gott hjärta har stannat. Saknaden efter honom är stor.

Robert Tedestedt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!