Dödsfall, Astrid Olsson, Skellefteå

Astrid Olsson, Skellefteå

Astrid Olsson

Astrid Olsson

Foto: Privat

Dödsfall2021-03-13 05:00

Astrid föddes i Säfsnäs i Dalarna 1929 som yngst i en syskonskara av sju. Hennes föräldrar var invandrande romer från Ryssland som kom till Sverige i början av sekelskiftet. Livet och villkoren var kämpiga för familjen, men de fann sin försörjning då föräldrarna startade ett tivoli i slutet av 30-talet. De köpte en cirkusvagn från Tyskland och började turnera i övre Norrland. Tivolit hade även en dansorkester där Astrid spelade dragspel tillsammans med sin bror, den andra brodern spelade trummor. Längtan efter nöjen var stor under krigsåren så det var ett uppskattat inslag när tivolit kom till byn.

Så småningom slog delar av familjen ned sina bopålar i Malmberget. Det var där Astrid träffade sin Adrian och de gifte sig. Äktenskapet blev barnlöst. 1975 blev hon änka.

Astrid var en självständig kvinna som tog körkort tidigt 1950-tal. Hon och Adrian köpte en röd amerikanare som hon glatt rattade omkring med. Hon började jobba som sjukvårdbiträde på ett ålderdomshem, där hon blev kvar fram till pension. Därefter gick flyttlasset till Skellefteå.

Astrids största intresse var hundar. Collie, schäfer och pudel är de raser hon har haft. Nu senast var det pudeln Amigo som stod henne varmt om hjärtat. Hon drog sig inte för att själv åka runt på hundutställningar. Andra intressen var blommor och djur.

Ett annat nöje var att åka utomlands, främst till Grekland och Spanien. Hon älskade att sitta under ett parasoll med en bok i handen och en blommande Rhododendron bredvid sig.

Systerdottern Märta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!