Dödsfall, Anneli Eriksson, Norsjö

Anneli Eriksson
Anneli Eriksson

Anneli Eriksson, Norsjö

Dödsfall 19 december 2020 05:00

Anneli föddes 1961 i Malå, som tredje barnet i en syskonskara på fyra. Föräldrarna Martin och Kerstin bodde då i Björkås. När Anneli var ett år flyttade familjen till Lidbränna och några år senare till Norsjö.

Anneli föddes med Rubella, eftersom mamma Kerstin smittats med Röda Hund under graviditeten. Detta gav Anneli grön starr, nedsatt hörsel, skolios och ett allvarligt hjärtfel.

Anneli tyckte om att umgås med familjen och vänner samt släkten i Gallejaur och Björkås. Som liten lekte hon med Barbie och klippdockor och lyssnade på ljudböcker eller Svensktoppen. Det blev även fjällresor, skoterturer och båtturer. Anneli blev blind vid 16 års ålder. Då uppdagades att hon begåvats med synestesi, som bidrog till att hon trots sin blindhet kunde fortsätta att leva i en värld av färger.Människor hon mötte, dagar, veckor, månader och år hade specifika färger. Hon tog alla hon mötte i hand och kom sedan ihåg dem vid nästa möte. Hur många år som än passerat. Anneli hade ett fantastiskt minne. Hon lade pärlplattor i olika mönster och pärlorna låg färgsorterade och hon lade sedan tillbaka pärlorna i rätt låda. Hon såg mönstret utan att kunna se och lade aldrig samma mönster två gånger.

Anneli gick särskola i Skellefteå där hon lärde sig både att läsa och skriva som vanligt samt blindskrift. Vid 21 års ålder återvände hon till Norsjö och började arbeta på Dagcenter och flyttade så småningom in på Kroken där hon bodde resten av sitt liv. Hon tog gärna en tur med tandemcykeln eller gick en promenad med personalen.

Anneli lämnar ett stort tomrum efter sig och vi kommer alltid att minnas vår älskade syster med värme.

Syskonen med familjer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa