Dödsfall, Anita Normark, Norsjö

Anita Normark
Anita Normark

Anita Normark, Norsjö

Dödsfall 8 september 2021 05:00

Vår älskade Anita Normark somnade lugnt och stilla in den 24 augusti på Skellefteå Lasarett.

Anita föddes i Finnäs Norsjö, dotter till Karl och Alma Dahlberg och lillasyster till Else-Marie. Mamma Alma dog när Anita var 3 år och Karl gifte så småningom om sig med Helma och fick med tiden fem syskon till.

I sin ungdom arbetade hon som barnflicka och butiksbiträde i och utanför Norsjö. I Petikträsk träffade hon Östen Normark som hon sedan gifte sig med. Familjen utökades med två söner, Leif och Lars. 

Den första tiden bodde familjen i Norsjö men 1965 gick flyttlasset till Svansele. Där övertog de en bensinmack och senare även en taxirörelse. Anita skötte verksamheten på bensinmacken på dagarna med två små barn hemma. Hon fick vara uppfinningsrik när kunderna ville få bilen tankad och barnen behövde tillsyn. Med tiden blev det att vara chaufför i den egna taxirörelsen i många år innan arbetslivet avslutades på Svansele snickeri.

Anita tyckte om att vara ute i naturen och friluftsliv. Hon älskade att fiska, både pimpla i fjällen och flugfiske i Vindelälven. Många stora har hon fångat. Bärplockning var ett annat måste, mycket lingon men även alla andra bär som finns i naturen. Det fanns alltid svartvinbärsdricka och lingondricka på bordet. Hon var också hängiven handarbete, mycket näverslöjd och stickning. Hennes reumatiska värk som bröt ut vid 45-års ålder har påverkat alla hennes intressen. Men hennes otroligt positiva läggning och starka vilja gjorde att hon under lång tid ändå gjorde det hon ville. Viljan att ge fanns alltid kvar och att laga god mat släppte hon inte. 

Barn, barnbarn och barnbarnsbarn låg henne väldigt varmt om hjärtat. Barnbarnen hade en fantastisk och omtänksam farmor som alltid ville deras bästa och alltid ställde upp. Hon hade koll på allas födelsedagar och namnsdagarna firades alltid med ett kort i brevlådan. De hade en väldigt varm relation med sin farmor och har många fina stunder tillsammans. Hon hade alltid tid att ge.

Med sin kämpaglöd kunde hon bo kvar i Svansele med hjälp av Östen och hemtjänsten trots att hennes fysik blev sämre. Men sedan några år tillbaka bodde de på Solbacka i Norsjö. 

Vi är många som kommer att sakna Anita. Vi minns henne för hennes positiva och varma sätt att bemöta människor och hennes omtanke om familjen. Vi är så tacksamma att hon har funnits i våra liv.

Östen, Leif och Lars med familjer 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa