Dödsfall, Anders Forsberg, Yttervik, Skellefteå

Anders Forsberg
Anders Forsberg

Anders Forsberg, Yttervik, Skellefteå

Dödsfall 12 december 2020 05:00

Den 30 november, på Andersdagen, gick vår käre far och morfar Anders Forsberg ur tiden. Han blev 90 år och sörjs närmast av barnen Jon och Karin tillsammans med familjer, släkt och vänner. Anders levde ett långt och rikt liv. Han föddes 28 juni 1930 i Bergsåkern, Yttervik av föräldrarna Emil och Svea. Tre år senare föddes systern Gunnel. Uppväxten på gården bestod av hårt arbete i skog och mark men också av glädje och gemenskap.

1951 träffade Anders Gerd. De gifte sig och fick barnen Jon och Karin. Familjen levde ett lyckligt liv på gården och i skogarna runtom Yttervik. Man åkte på semestrar runt om i Sverige där Tärnafjällen förblev ett populärt och välbesökt resmål. Där roade man sig med bland annat skidåkning, skoterkörning och isfiske. Anders och Gerd gick även kvällskurser tillsammans med andra nyfikna där olika resmål studerades. Senare besöktes dessa och platserna som de hade läst om fick upplevas på riktigt. Han deltog i och ledde många av dessa studiecirklar som förutom olika resmål kunde handla om skogen eller om jordbruk.

Anders arbetade i många år som skadereglerare på Länsförsäkringar i Skellefteå. Ett omväxlande yrke på resande fot var passande för en aktiv och nyfiken man. Men det är på åkern, i skogen och på gården vi minns honom som bäst. När han lärde oss att fiska, köra traktor, timra stugor, hugga ved, snickra, åka skridskor och spela fotboll. Ja, listan kan göras lång.

Ett av de mest framträdande dragen hos Anders var förmågan att underhålla och locka till skratt. Han var en skicklig talare och skribent. Underfundiga och finurligt rimmade verser författades till såväl födelsedagar som examensfester och julfiranden. Gåtor och ordlekar fick alla i hans närhet att behöva tänka till ordentligt. Vi minns honom som en glädjespridare och en stor förebild.

Anders firade i somras sin 90-årsdag enligt egna önskemål vid vattnet i Båtvik tillsammans med familjen. Nedanför den egenbyggda stugan som han tillbringade somrarna i varje år.

Saknaden är stor. Många fina minnen kommer alltid finnas kvar.

Jon och Karin med familjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa