Dödsfall, Alfa Nordin, Skellefteå

Alfa Nordin, Skellefteå

Alfa Nordin

Alfa Nordin

Foto: Privat

Dödsfall2021-04-01 05:00

Vår älskade mamma, mormor, farmor, gammelmormor och svärmor avled hastigt efter en kort tids sjukdom på Skellefteå lasarett den 20 mars.

Mamma föddes en solig dag i juni 1930 i Nyträsk, Lycksele kommun. Stolta föräldrar var Sanna och Viktor Franklin. I familjen fanns redan fem syskon och de skulle inom några år bli två till. Fyra pojkar och fyra flickor bodde med sina föräldrar i det lilla torpet som låg mellan sjön och berget.

Sysslorna var många och Alfa fick tidigt börja hjälpa till. Det var djur och ladugård som skulle skötas, sådd och slåtter, kläder och mattor skulle kokas och tvättas nere vid sjön. Bär plockades och syltades. Brödet bakades i bagarstugan på gården. Mamma tyckte mycket om att bada och fiska i sjön med sina systrar.

Efter avslutad skolgång jobbade Alfa som hembiträde i Vormsele vid olika tillfällen. Hon hade ofta hemlängtan och trivdes bäst när hon fick vara hemma och hjälpa sin mor. Det var under denna tid som hon träffade sitt livs stora kärlek Göte Nordin som blev hennes make, klippa och livskamrat. Kyrkklockorna klämtade 1953 och året efter kommer första barnet Catrin. Dom bor då i det hus där mamma gått i skolan som ung. 1961 föddes ytterligare en dotter, Lena. Två år senare köper de kronjägarbostaden i Ruskträsk och flyttar dit. 1964 är det dags för sonen Jörgen att göra entré.

Mamma var hemma och tog hand om familjen och hushållet. Den varma chokladen väntade på oss barn före och efter skolan. Hon var duktig på att sy, sticka, väva, baka och laga mat. Enligt barnen i byn, som ofta kom på fika, gjorde mamma de godaste bullarna. På sommaren var badplatsen välbesökt och många var de fina stunderna med barnen och väninnorna på stranden.

Intresset för blommor och odling var stort. Trädgårdsland, jordgubbsland och bärbuskar gav fina skördar med sylt, saft och potatis för hela året. Utflykterna till ”bärskogen” var höstens nöje. Skönast var turerna med båten på sjön då mamma kunde sitta i fören och lapa sol. Många var de nät som pappa la ut och abborrarna som rensades. Sitta och titta på flötet var ändå mest rogivande.

Byn var aktiv och det anordnades kurser av allehanda slag. Näver, skinn, svamp och danskurser hade mammas deltagande. Roligt var det att åka iväg på dans med pappa och vännerna och även att virvla runt i hambosvängar på köksgolvet. Bilsemestrarna gick till södra Sverige för att där hälsa på både mammas och pappas släkt.

Under åren berikades mammas liv med sju fantastiska barnbarn och senare barnbarnsbarn.

Sonen Jörgen med familj tog så småningom över huset i Ruskträsk och byggde tillsammans med pappa ett litet hus på gården för mamma och pappa. Närheten gjorde att de ofta kunde umgås och rå om barnbarnen. 2006 omkom sonen i en tragisk olycka och ingenting blev sig likt igen. Sorgen och saknaden går inte med ord beskriva och har följt mamma genom livet.

2016 blev pappa dement och tvungen att flytta till ett boende i Lycksele. Det blev svårt och ensamt att bo kvar i huset så 2017 gick flyttlasset för båda till Skellefteå där ena dottern bor. Då kunde mamma besöka pappa så ofta hon ville och orkade på hans nya boende. Så småningom fick mamma en egen liten lägenhet på Tryggheten. Där kunde hon delta i aktiviteter och fikastunder och finna en väninna att prata med. De sista åren har varit en stor och svår omställning för mamma. De bästa stunderna var när barn, barnbarn och barnbarnsbarn kom och hälsade på.

Vi kommer alltid att minnas mammas omsorg och omtanke och saknaden är stor.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!