Dödsfall, Åke Nilsson, Skellefteå

Åke Nilsson

Åke Nilsson

Åke Nilsson

Foto: Privat

Dödsfall2021-04-17 05:00

Den 2 April somnade vår älskade Åke in, i en ålder av 89 år. Han var född och uppvuxen i Söderby, Burträsk, som ett av Svea och Gottfrid Nilssons fyra barn. Åke berättade ofta om sin fina barndom därhemma.

Under sitt yrkesverksamma liv hann Åke med allt från skogsarbete till ledarskap. Han var med då jordbruket sköttes med häst och började tidigt arbeta i skogen med sin far. När sedan traktorn gjorde sitt intåg fanns det nog ingen åkerteg kring hembyn där han inte kört både plog, harv, självbindare och slåttermaskin.

Sedan följde flera år då han körde lastbil med timmer eller grus och jobbade som stadsbud. Vid Kvistforsbygget var han en av de som med bandtraktor byggde väg för Marion-grävaren.

Efter ryggproblem läste Åke, 1968-71, till ingenjör och tog därefter anställning vid Boliden AB, där arbetade han framförallt som verkstadschef för tunga fordon fram till sin pension.

Kärleken fann Åke redan i unga år då han träffade sin livskamrat, Gerd Rönngren från Mjödvattnet. Hon virvlade in i hans liv och bröllopet 1957 blev starten för familjen. De bildade bo i Skellefteå och barnen Irene, Anders och Peter föddes 1959, 1962 och 1970. Åke och Gerd fick 65 år tillsammans.

1970 köptes huset på Södergatan, som sedan dess varit hem och samlingspunkt. Samma år köptes även Åkes mors barndomshem, ett litet hemman i Bygdeträsk, vilket blev en central punkt i hans och familjens liv. Där trivdes han med att vara månskensbonde och arbeta i den egna skogen, alltid tillsammans med Gerd. Det odlades allehanda grödor och till KFUM-ungdomsbasket potatis och korn till julkärvar. Kaprondell och svets användes flitigt i olika projekt och ett brinnande intresse var gamla traktorer och kultändare. Barn och barnbarn fick lära sig att köra traktor, hässja hö och fälla träd. I Bygdeträsk-Höglidens jaktlag fann han gemenskapen med vänner som värnade om hembygden och jaktens trivsel.

I Bygdeträsk har många trevliga stunder tillbringats med släkt och vänner. Där har alltid funnits tid för fin gemenskap, glada skratt och en god kopp kaffe.

Att dansa med Gerd i seniordans var glädje och att senare tillsammans med henne vara dansledare gav många nya vänner.

Trots en allvarlig trafikolycka 1984 har Åke aldrig låtit detta hindra honom från att sköta sitt arbete och fylla sin fritid. Genom hårt arbete och sin fantastiska livsinställning har det alltid funnit något projekt på gång. Med sitt praktiska kunnande och intresse fanns det sällan problem som var för stora att lösa och många är de som har fått ta del av Åkes hjälpande hand under åren. Med glimten i ögat fanns han alltid där för familj och vänner – han var, och kommer alltid att vara, en förebild för oss alla.

Efter en lasarettsvistelse, där han smittades med Covid, avled han efter en kort tids kamp mot en alltför svår motståndare. Med Åke har en underbar make, far, farfar, morfar, farfarsfar, farmorsfar, svärfar och vän gått ur tiden. Saknaden är stor.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!