Dödsfall, Agneta Bjurman

Agneta Bjurman, Bjurån

Skellefteå 23 oktober 2021 05:00

Agneta Bjurman, född Rönnblom, avled den 7 oktober i sitt hem i Bjurån vid en ålder av 73 år.

Agneta växte upp i Bureå med sin mor och bror. Efter hon gått ut husmodersskolan jobbade hon på Sågen, Konsumbageriet och på Telefabrikation, innan hon sadlade om och blev bonde på heltid tillsammans med sin livspartner och make Östen som hon hann vara gift med i 44 år. 1975 föddes dottern Monika, och några år senare flyttade familjen till Bjurån, där hon trivdes bra nära inpå skog och mark och där hon fann en bra byagemenskap. Tre decennier senare kom de tre barnbarnen Irma, Henry och Tore. De många resorna till Kållered och barnbarnens besök i Bjurån förhöjde livskvalitén hos alla och envar.

Agneta tyckte bäst om sommar och höst då hon såg till att försörja släkt och vänner med allehanda bär och svampar. Jordgubbsfrossan varje år var också en höjdpunkt för både vuxna och barn.

Agneta deltog aktivt i lantbruket ända fram till sin pensionering men fann även tid och nöje i vävning och handarbete som tidigt blev några av hennes största intressen. Efter att några år ha vävt och sålt sina alster på marknader gick hon in som delägare i Handelsgården i Skellefteå. Hon startade och drev även Agnetas Vävbod, där hon under de senaste 30 åren sålde garner och varpflätor m.m. Genom företaget och sitt vävintresse blev hon bekant med otaliga likasinnade över hela landet, vilket var till stor glädje för henne ända in i det sista.

För 15 år sedan drabbades Agneta av bröstcancer. Trots tuff behandling orkade Agneta hålla livsglädjen uppe även om cancern flera gånger gjorde förnyade angrepp. De senaste åren blev hundratals mil på elcykeln i gott sällskap ett otroligt sätt att rehabilitera en ond rygg.

Till slut förlorade Agneta kampen och saknaden är enorm men vi minns en intelligent, kunnig, noggrann och arbetsam älskad maka, mamma, svärmor och mormor.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Dödsfall, Maj-Britt Lundqvist, Skellefteå

Dödsfall

Dödsfall, Åke Forsman, Bureå

Dödsfall

Dödsfall, Björn Karlsson, Skellefteå

Dödsfall

Dödsfall, Carl-Gustav Andersson, Bodan, Lövånger

Dödsfall

Dödsfall, Hagar Boman, Skellefteå

Visa fler