Curt Bergfors

Curt Bergfors, Stockholm.

Dödsfall 11 maj 2022 05:00

Curt Bergfors, 1949 – 2022. En av Sveriges stora entreprenörer har gått ur tiden. 

Curt Bergfors, Stockholm, arbetande styrelseordförande i Max Burgers, har somnat in omgiven av hela sin familj. Curt föddes i Gällivare som son till en gruvarbetare och blev 73 år. Närmast sörjande är hustrun Malin och barnen Richard, Christoffer, Wilhelm och Nicole.

Utvecklingen av Max Burgers till en internationell framgångssaga är en helt osannolik historia. En gruvarbetarson från Gällivare startar en burgerrestaurang som mer än 50 år senare omfattar 182 enheter i fem länder. Man förstår att svenska folket har tagit Max till sitt hjärta och känner stolthet över att Max är ett svenskt företag. 

Curt besatte de flesta egenskaper som brukar karaktärisera framgångsrika entreprenörer. Han hade gästerna i fokus och smaken på produkterna var det som engagerade honom allra mest. Han var visionär, orädd och otroligt envis och övertygad om Max att affärsidé skulle lyckas. Han brann för Max och arbetade ständigt med att utveckla och förbättra, inget var någonsin bra nog, allt kunde bli bättre. Svenska folkets utnämning ”Sveriges godaste burgare” och uppslutning kring det Max står för gjorde honom lycklig men inte nöjd, han ville skapa världens godaste burgare även i överförd bemärkelse. 

Curt var tidigt engagerad i miljöfrågor och de senaste decennierna har Max integrerat en vilja att reducera Max CO2-avtryck i affärsidén men också arbetat hårt med att även förbättra samhället genom social hållbarhet. Max startade tidigt att klimatkompensera och blev ett föredöme för restaurangbranschen både i Sverige och utomlands. Idag är Max burgare klimatpositiva genom att företaget mer än kompenserar för sitt klimatavtryck. Företaget har vunnit otaliga utmärkelser för sitt miljöarbete, både i Sverige och utomlands.

För tre år sedan instiftades Curt Bergfors Foundation, med tillgångar på 500 MSEK som årligen delar ut Food Planet Prize till individer, organisationer och företag som utvecklar nya sätt att producera mat hållbart för planetens överlevnad.

Vi som har haft möjligheten att arbeta nära Curt i många år och fått vara en del av Max Burgers fantastiska resa tänker framför allt på individen Curt Bergfors.

Efter den svåra olycka som han råkade ut för i mitten av livet stod han fortsatt fram som en stark och viljekraftig individ som ständigt sporrade sig själv till utveckling. Hans livsmod och livsglädje var fantastiskt, vi skulle alla behöva lära oss av honom hur man klarar av att leva med stor fysisk smärta och ändå vara positiv och framåtriktad, aldrig någonsin bitter. 

Vännerna i Styrelsen för Max Burgers genom Gunnar Nismalm, Gunnar Tåhlin och Lena Hofsberger 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Lennart Hedlund

Lennart Hedlund
Dödsfall

Ulla Marklund

Ulla Marklund
Dödsfall

George Mitchell

Dödsfall

Stig Andersson

Stig Andersson
Dödsfall

Aldor Karlsson

Aldor Karlsson
Visa fler