Charles Andersson

Charles Andersson, Skellefteå.

Charles Andersson.

Charles Andersson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-07-12 05:00

Charles Andersson, Skellefteå, har lugnt och stillsamt somnat in, torsdag morgon, den 4 juli, 96 år fyllda.

Charles föddes försommaren 1928 på sin farfars jordbruk i Drängsmark, längst uppe på Tällåsen.

Familjen, med pappa Andreas och mamma Dagmar, flyttade ganska snart till Dalkarlsliden (Stämningsgården) och Charles växte upp där tillsammans med småsyskonen Tori och Roland.

Flyttade sedan ner till Norra Hedensbyn / Morön där han i mitten på 1950-talet träffade sin blivande hustru Marjatta och tillsammans fick paret sex pojkar och en flicka. Lars, Hans, Bengt, Gunnar, Lena, Erland, och Anders. 

Barnen idag geografiskt utspridda inom landet och även en av sönerna boendes i British Columbia, Kanada's västra utpost vid Stilla Havet. 

Charles provade under ungdomsåren bland annat timmerflottning i Byske och Åby älvar. Han deltog även i kolarlag uppe i Norsjö revir under andra världskriget och var beriden kavallerist på K4 i Umeå precis efter andra världskrigets slut.

Charles jobbade sedan bland annat inom kyrkans skogar under sin gamle och högt respekterade läromästare Jägmästare Skoog. Sedan fortsatte han som skogstjänsteman med Skellefteå kommun som arbetsgivare under många år.

Han trivdes också mycket bra som skogsägare med den egna skogsfastigheten. Jaktintresset, gärna med egna gråhundar och jämthundar, bedrevs intensivt under framförallt den första halvan av livet.

Redan i 20-årsåldern fick Charles nedlägga ett par osedvanligt stora älgtjurar i Kågnäset och i Flocktjärn. 20- respektive 16-taggare. 

Norran's reportageteam, pigga redan på den tiden, såg till att det blev förstasidesartikel då i slutet på 40-talet. 

Men med en växande familj, så fick jakten med tiden finna sig i att inta en andraposition i Charles liv. Hustrun och livskamraten Marjatta gick bort 2017, men Charles bodde kvar i villan uppe på Morön fram till våren 2021.

Sina tre sista år i livet tillbringade Charles på äldreboendet "Skärgårdshemmet" i Skelleftehamn, med en fantastisk personal, dessa duktiga, betydelsefulla människor som skapade en värdighet under den sista tiden i livet. 

En 96 år lång livsresa har nu avslutats. Barn, barnbarn, och barnbarnsbarn har fullt upp i detta nu att ta sig an livets alla möjligheter, utmaningar och upplevelser.

Detta hade absolut inte varit möjligt om inte Charles hade bjudit upp blivande hustrun Marjatta, ute på dans, uppe vid dåvarande Skellefteå Folkets Park, en försommarkväll i mitten på 50-talet. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!