Börje Bexar, Skellefteå

Börje Bexar, Skellefteå.

Börje Bexar, Skellefteå

Börje Bexar, Skellefteå

Foto: Privat

Dödsfall2021-08-10 05:00

Kort efter sin 90-årsdag lämnade vår käre pappa och farfar jordelivet efter tre år av saknad. Den ängel han väntat på tog hans hand och ledde honom dit Taina, hans maka i ett över 60 år långt och kärleksfullt äktenskap, gått före honom.

Börje föddes i Terjärv i finländska Österbotten, yngst av tre syskon och den ende som aldrig fick möta sin far. Han växte upp i krigstid, men berättade oftare minnen av vådliga äventyr, lätt till skratt som han hade. För barnbarnen var han en glad filur som ofta använde frasen ”hörr’du aborrtok, bit på min krok” när de fick följa honom ut och fiska. Fiskrensandet lever också starkt i minne, liksom själva varandet i sommarstugan i Bjurvattnet. Vi barn minns uppmaningen att inte slå hål i luften när vi missade badmintonbollen, som vi tjöt av skratt.

Börje utbildade sig till elektriker, deltog i att elektrifiera byar innan han tog sin Taina, sin lilla dotter och flyttade till Sverige. Långselegruvan blev första anhalt. Där föddes sonen och där började ett arbetsliv i Bolidenbolagets tjänst. Han avancerade från elektriker till förman och ägnade sig i slutet av karriären alltmer åt arbetsmiljöfrågor.

Vid sidan av arbetet var han brandman, snickrade möbler, njöt av att fiska lax i norska Saltströmmen och av att vara i skogen med hjortronplockning som höjdpunkt på de aktiva bärsäsongerna. Trädgården på Storgatan i Boliden var honom kär, maskrosorna hade inte en chans. Inomhus gällde sport på TV och korsord, alltmera så när han åldrades på Anderstorp i Skellefteå.

Börje var aktiv inom MHF, glad i att dansa och att resa. Teneriffa, Florida och Egypten besöktes flera gånger och oförglömliga blev besöken i Washington och New York.

Vi minns hans starka rättvisepatos, hans ärlighet och hans starka barnatro. Han saknas oss.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!