Bo Forssell

Bo Forssell, Holmfors, Boliden.

Bo Forssell.

Bo Forssell.

Foto: Privat

Dödsfall2022-12-03 05:00

Den 28 november somnade vår älskade pappa, farfar och svärfar Bo ”Bosse” Forssell in. Han blev 85 år.

Bo föddes 1937 i Holmfors, Boliden. Som yngst med fyra äldre syskon kallades han ibland ”Lillgrisen”. Ett smeknamn han själv inte var särskilt imponerad av i barndomen, men senare mindes med glädje och värme. Blott tre år gammal förlorade han sin mor och hans far tvingades ensam ta hand om familjen. Mitt under rasande världskrig var tiderna garanterat tuffa, men pappa har berättat att de ändå alltid hade mat på bordet. 

Pappa blev hemgården trogen. Tillsammans med sin far skötte han jordbruket och allt eftersom växte han in i rörelsen med handel med boskap och slaktdjur. Den verksamhet som räddat familjen under krigsåren. Pappa kom med tiden att bli en i trakterna legendarisk affärsman. Hur många hästar, kor och traktorer han sålt och levererat i byarna runt om i Skellefteå kommun och dess närområden torde vara helt omöjligt att räkna. Dessutom tror vi att han kom ihåg varenda affär han gjort. Nämnde någon att de hade anknytning till ett byanamn långt ute i obygden, kunde man nästan räkna med att pappa sa, ”jaha, men då vet du vem den eller den var? Vi bytte hästar 1958…” Han älskade att berätta sina historier från gångna tider. Hästar var hans stora fritidsintresse och har alltid varit en viktig del i hans liv. 

1965 träffade han sitt livs stora kärlek, vår mamma Anita Johansson från Adolfström, Arjeplog. Julen 1966 förlovade de sig och Anita flyttade ner till Holmfors. Midsommar 1967 gifte de sig och 1971 föddes sonen Ingemar. 1975 föddes andra sonen Martin.

Att kort beskriva pappas livsgärning är svårt. Egentligen skulle det behövas en hel bok. Men vi kan konstatera att han levt ett händelserikt liv med många spännande möten. Holmfors var hans fasta punkt, den plats på jorden där han helst ville vara och där han också bodde i princip hela sitt liv. Att det var ett stort steg för honom att vid 84 års ålder flytta hemifrån är lätt att förstå. Sedan blev det ungefär ett år i lägenhet vid servicehuset i Boliden och den sista tiden på ett boende i Byske.

När pappa stilla somnade in med sin äldste son vid sin sida tystnade så slutligen åtminstone tusen historier. Född i en annan tid och efter ett långt och bitvis slitsamt liv har han nu fått frid. Ingen mer värk eller oro. Bara frid. Sorgen och tomheten är enorm, men vi minns alla ljusa stunder med glädje. Sov gott lilla pappa, vi saknar dig så. 

Ingemar och Martin med familjer 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!