Birgitta Renström

Birgitta Renström, Furunäs.

Birgitta Renström.

Birgitta Renström.

Foto: Privat

Dödsfall2023-03-04 05:00

Birgitta Renström avled den 26 februari 2023 efter en längre tids sjukdom.

Vår mamma föddes den 15 februari 1939, som enda barnet till Anna och Simon Bergström. Hon växte upp i Klemensnäs och tillbringade mycket tid tillsammans med sina släktingar i Uttersjön. Mamma var intresserad av att läsa och studera. Till sin stora glädje fick hon möjlighet att ta studentexamen. Sedan följde vidare studier på lärarseminariet i Umeå och Uppsala universitet.

Mamma älskade sång och musik och spelade piano och orgel. Under hela livet, från ungdomsåren fram till något år före sin död, sjöng hon i kör. Den gemenskap som sången gav betydde mycket. 

Mamma träffade sin livskamrat, vår pappa Nils, på Ungdomshemmet i Skellefteå och de gifte sig 1965. De flyttade till Furunäs 1967 och tillsammans fick de tre döttrar; Anna, Malin och Eva Lovisa. 

Mamma tjänstgjorde som lärare i SO och svenska på högstadieskolor i Skellefteå och i Ursviken, där hon också under flera år hade ansvar för skolbiblioteket. Mamma var väldigt mån om att hennes elever skulle hitta glädjen i att läsa böcker. 

Våra minnen av mamma är, ett par dagar efter hennes bortgång, osorterade men starka. Vi minns bilsemestrarna, OBS! Kulturkvarten, guckuskon och surdegsbrödet på fjällheden. Vi minns mattrasorna som klipptes på uteplatsen, kinaschackbataljer och Carols vid Betlehem. 

Hur sammanfattar vi ett liv? Hur sammanfattar vi mamma? Resonemang, skratt, starka åsikter! 

Mamma gick in och ut i de kognitiva sjukdomarnas värld. De sista 1,5 åren bodde mamma på Linagården. Vi är oändligt tacksamma för den omsorg och omtanke som Linagårdens personal visade henne, och oss anhöriga. 

Det är med stor saknad och tacksamhet vi nu kommer att minnas vår mamma.

Anna, Malin, Eva Lovisa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!