Birgitta Forsgren

Birgitta Forsgren, Flarken.

Dödsfall 30 april 2022 05:00

Birgitta Forsgren somnade in den 12 april, lugnt och stilla, 81 år gammal. En älskad mamma, mormor, vän och syster i tron.  

Hon växte upp i byn Flarken med föräldrarna Fridolf och Adele, på landet bland häst, kor och höskörd.   

Som tonåring flyttade Birgitta till Edelvik för fortsatta studier, därefter till Skellefteå för arbete vid lasarettet. Där ledde kontakt med kristna ungdomar till ett eget möte med Jesus. I Skellefteå fanns också Roland och tycke uppstod. 

Intresset för omvårdnad och medicin ledde till sjuksköterskeutbildning i Gävle. Roland och Birgitta gifte sig 1968 och flyttlasset gick till Stockholm där Ingela föddes. Efter flytt till Gimo föddes Daniel och Anneli. 

Ytterligare en flytt ledde till föräldrahemmet i Flarken. Birgitta arbetade som sjuksköterska vid Ånäsets sjukhem vilket hon gjorde fram till pensionen. Hon trivdes med både arbetet och kollegorna. Vid högtider och när kollegor fyllde jämnt så var hon den som rimmade och diktade med humor och värme. 

Birgitta tog ansvar för Onsdagsträffen för barn i Flarken där vi fick sjunga och lära oss bibelberättelser och pyssla. På både barnläger och tonårsläger följde Birgitta med som ”mat-tant”.

Birgitta hade stort engagemang i Mellanbygdens Pingstförsamling och var med i uppstarten av secondhand-butiken Fyndet. Hon tyckte om att stryka, laga och snygga till inlämnade saker så de förvandlades till både nytta för köparen och medel till viktiga ändamål. Efter pensioneringen blev engagemanget i Fyndet en allt viktigare del i tillvaron. Birgitta engagerade sig under många år i olika föreningar, till exempel Röda korset och Kristdemokraterna. 

Birgitta kopplade av med att läsa, virka, brodera och sticka. Andra intressen var trädgården, växthuset och bärplockning.

Rolands kyrkohistorieintresse medförde att många kyrkor och museer besöktes. Semesterresor gick till Ryssland, Kina, Italien och Israel liksom Norden. Men viktigt var även att få njuta av sommaren i Flarken. En trogen följeslagare var hunden Joy. 

Familjen och allt som rörde omsorg om den var viktigt för Birgitta. Tyvärr avled Daniel vid 30 års ålder i hastig sjukdom, något som för alltid förändrade tillvaron. Barnbarnen Emanuel, Rebecca, Benjamin och Joel var till stor glädje i Birgittas liv. De har funnits i hennes dagliga böner och omsorger sedan deras första dag. 

Personal vid Nysätragården i Ånäset samt släkt och vänner förgyllde mammas levnadsdagar. Vi bevarar vi alla goda minnen i förvissning att vi ses igen! 

Ingela och Anneli med familjer 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa