Birgit Jonsson

Birgit Jonsson, Skellefteå.

Birgit Jonsson.

Birgit Jonsson.

Foto: Privat

Dödsfall2024-06-29 05:00

Birgit Jonsson har avlidit i en ålder av 85 år och efterlämnar maken Bosse samt barnen Ulrica och Per med familjer.

Birgit, ”Biggan”, växte upp på Skurholmen i Luleå med sina föräldrar Ebba och Ragnar Johansson och storebror Sten. 1954 flyttade familjen till Svartön. 

En lördagskväll 1958 träffades Biggan och Bosse på dansstället Blackis i Svartöstaden och sedan dess har de varit ett par. Biggan gifte sig med sin Bosse 1962 i Gammelstads kyrka och de flyttade sedan tillsammans till Uppsala, där hon arbetade på Uppsala Färghandel. 1964 föddes dottern Ulrica och 1967 kom sonen Per till världen. 

Sommaren 1966 flyttade Biggan tillsammans med familjen till Skellefteå. Där bodde hennes bror Sten med familj och det fanns en närhet till sommarstället på Lövskär i Luleå. Sommarstället byggdes upp av hennes föräldrar och hon spenderade varje sommar i Lövskär under uppväxten. Det har alltid varit hennes bästa plats och en oas för hela familjen. Biggan skötte hem och barn fram till 1976 då hon började på OBS varuhus på avdelningen Färg och tapet.

Familjen betydde allt för Biggan och hon var en underbar mormor och farmor till fem barnbarn. Maten har varit i centrum och släkten har samlats för att äta hennes palt, köttbullar, gravade lax och mycket annat gott.

Biggan var en allkonstnär som målade både hus och möbler, hennes vackra tavlor av flamsk vävnad är ytterligare bevis på hennes mångsidighet och skaparförmåga. Musik har betytt väldigt mycket för henne, hon spelade piano och i ungdomen ljöd hennes altstämma i Luleås blandade kör. Hemma har det alltid sjungits och visslats mycket och det var Biggan som lärde Bosse att spela gitarr i deras ungdom.

Biggan drabbades tidigt av reumatism, och senare tillskjutande sjukdomar. Trots det höll hon humöret uppe och klagade aldrig. Hon var mån om de sociala kontakterna och brydde sig om, ställde upp för och hjälpte alla i sin omgivning. Hon hade en helt fantastisk förmåga att alltid glädjas med andra och en ständig nyfikenhet på andra människor. Genom hela livet hade hon en stark känsla för rättvisa och allas lika värde som bland annat visade sig genom ett fördomsfritt bemötande av alla människor hon träffade.  

Biggan flyttade in på avdelningen Gläntan på Brogården i januari 2022. Hon trivdes bra och hade många trevliga stunder med personal och boende. Hon spred glädje och var väldigt omtyckt av alla. Personalen gav henne trygghet och mycket god omvårdnad, där fick hon en extrafamilj.

På morgonen den 7 juni somnade Biggan in på Brogården med de närmaste vid sin sida. Hon har betytt ofantligt mycket för familjen och lämnar ett stort tomrum efter sig. Biggan var en älskad maka, mamma, mormor, farmor och svärmor – som lämnat oss med väldigt ljusa minnen och en glädje till livet.

Bosse, Ulrica och Per med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!