Bertil Klaesson

Bertil Klaesson, Skellefteå.

Dödsfall 4 februari 2023 05:00

Min älskade pappa, Bertil Klaesson, Skellefteå, somnade stilla in i sitt hem fredagen 27 Januari med mig, dottern Anna, vid sin sida. Han blev 94 år. Bertil föddes i byn Bakareboda i Blekinge. Han växte upp som näst yngst i en syskonskara på nio. Stugan i skogen saknade el och vatten. Bertil fick, i likhet med övriga syskon, tidigt hjälpa till med hushålls-, och lantbrukssysslor. 

Redan som ung fascinerades Bertil av trä och snickeri och började sin yrkesverksamma bana på Emmaboda Möbler.

Efter en tid lockade äventyret och Bertil tog sin motorcykel och åkte norrut. Efter några uppehåll, bland annat i Vindeln, bosatte sig Bertil i Skellefteå och började arbeta på Moröns snickeri. 

1968 förverkligade pappa sina drömmar. Han köpte en nedlagd skidfabrik i byn Kusmark och öppnade där sitt eget snickeri, Firma Glas och Trä. Här tillverkades fönster, möbler, västerbottensdörrar och modellsnickerier åt Skega, med mera. 

1972 gifte han sig med sin stora kärlek, Ann-Marie från Sjön. Så småningom föddes jag och familjen flyttade till det nybyggda huset i Kusmark. Snickeriet drevs fram till flytten till Skellefteå, 2009.

Pappa var en viljestark och driven person som hade svårt att sitta sysslolös. Han var positiv och skojfrisk men hade även en stark integritet. Han var kärleksfull och omsorgen mot oss som stod nära visste inga gränser.

Han hade ett starkt intresse och känsla för djur, natur och skog. Skogspromenader, skidåkning, jakt, fågelskådning och bärplockning var sådant han gärna ägnade sig åt. Men även dagsaktuella händelser intresserade honom och han var en flitig Norran-läsare.

Sista åren blev svåra. När Ann-Marie drabbades av alzheimer var det aldrig ett alternativ att hon skulle hamna på boende. Vi hjälptes åt så gott det gick att vårda mamma, men påfrestningen för pappa blev stor. 2021 drabbades Bertil själv av stroke och bröt i samma veva lårbenshalsen.

Med hjälp av dotter, hemtjänst och en enorm kämpaglöd, viljestyrka och positiv inställning lyckades han återhämta sig så att han kunde bo hemma den tid han hade kvar. Balkongen blev under denna period en ljusglimt i tillvaron. Pappa är sörjd och saknad men i ljust minne bevarad. 

Dottern Anna 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa