Bernt Larsson

Bernt Larsson, Bureå.

Bernt Larsson.

Bernt Larsson.

Foto: Privat

Dödsfall2022-07-08 05:00

Bernt Larsson avled hastigt i sitt hem i Bureå den 14 juni efter en tids sjukdom.

Bernt föddes i Vallen den 26 juni 1937 som nummer två av Linnea och Sigfrids sex barn. Familjen flyttade 1951 till Furunäs, Bernt började arbeta som springpojke på Hedmans Livs i Klemensnäs. 

Efter fortsättningsskola i snickeri började han som snickarlärling på Skelleftehamns Golvparkett, sedan fortsatte han som snickarlärling hos sin far Sigfrid. Det finns många hus i Skellefteåtrakten som han själv eller tillsammans med sin far byggt eller renoverat. Under sitt yrkesverksamma liv har han arbetat hos olika byggföretag, längsta tiden hos Burman Björk AB. 

1958 gifte sig Bernt med Ingegerd Persson från Klemensnäs, i augusti samma år föddes dottern Eva, i augusti 1961 utökades familjen med dottern Lena. Bernt var då 24 år och i oktober kunde familjen flytta in i huset i Klemensnäs som Bernt själv ritat och byggt.

1971 påbörjades nästa stora projekt med bygge av sommarstuga i Mjövattnet, där familjen sedan 1960-talet och framöver tillbringat sin mesta lediga tid under somrarna. Några utlandsresor blev också av men Bernt trivdes allra bäst hemmavid med snickarvästen på.

Efter att dottern Eva blivit beroende av hjälp efter svår sjukdom, såldes huset i Klemensnäs och ett parhus byggdes i Bureå tillsammans med Eva för inflyttning 1995. Under alla år var han alltid redo när döttrarna behövde hjälp med allt från att snickra en möbel, bygga ett stall till en häst till att hjälpa till med omfattande renoveringar av deras hus och hem.

I sin ungdom var Bernt en lovande fotbollstalang i Clemensnäs IF och en hängiven supporter kallade honom för ”Skuggan”. Fotbollskarriären fick dock avbrytas på grund av ett antal svårläkta benbrott. Fotbollsintresset liksom intresset för andra idrotter höll i sig hela livet och han följde gärna matcher och andra tävlingar som visades på TV.

Politik och samhällsfrågor var också ett stort intresse och han följde engagerat med i debatterna i tidningar, radio och TV, trädgården med plantering av buskar och träd var också ett stort intresse. 

Han var väldigt konstnärlig men de sista åren kunde han till sin stora sorg på grund av sviktande hälsa inte utöva sina intressen som krävde fysisk styrka i händer och armar, finmotorik och balans. I våras fick han diagnosen ALS.

Han var väldigt mån om familjen så barn, barnbarn och barnbarnsbarnet Athena låg honom varmt om hjärtat.

Saknaden är stor men vi kommer att minnas honom med stor glädje. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!