När Bernt Forsell den 10 april, en månad före sin 80-årsdag, efter en längre tids sjukdom avled sattes slutpunkten på en livsresa som alltifrån uppväxten i Yttre Ursviken präglades av äventyrslust. Påfallande, och när det gällde en fyraåring oroväckande, ofta drog den honom mot vattnet och det suget kom aldrig att avta.
Efter en skolgång som inte tilltalade en kille som hade svårt för att sitta stilla utan föredrog roligare och inte alltid riskfria påhitt (inte för inte kallades han ”Vilden”), ansåg han sig inte ha tid att gå nionde klass utan valde i stället ett halvår i sjömansskola innan han meddelade föräldrarna att han mönstrat på en båt med stäven vänd mot stora vida världen. Det betydde slutet på vad som kunde ha blivit en karriär som längdåkare. I varje fall var de hårdsatsande kamraterna i Skellefteå Skidklubb djupt skakade när Bernt efter en månads vinterledighet på hemmaplan vann Skelleftespelens yngre juniorlopp.
Tävlingsinstinkten tog sig i stället andra uttryck. 1965, som 21-åring, kom han till Singapore där han och en finsk sjömanskompis köpte en båt och efterhand ytterligare närmare 20. När kompanjonen omkommit i en bilolycka sålde Bernt, som 50-åring, sin del av rederiet, men fortsatte att arbeta i branschen i ytterligare fem år och var även under resten av sitt liv bosatt i Singapore där han hela tiden höll sig i god form. Han hängde med huvudklungan i Singaporemästerskapet på cykel och paddlade havskanot utan en tanke på ”lagom”. Den mest spektakulära utflykten blev en tur runt Borneo, en paddling på 540 mil som varken malaria eller övernattning vid en stock som visade sig vara en krokodil fick honom att ge upp.
Som pensionär återvände han varje år för kortare eller längre perioder till Ursviken, inte minst för att åka skidor, och lät bygga ett hus på Vorrgrundet utanför Skelleftehamn där han tillbringade de senaste 15 somrarna tillsammans med livskamraten Genevieve.
Förutom av henne sörjs Bernt Forsell närmast av sonen Carl Leng, ett barnbarn samt två systrar, men också av gamla och mer nyblivna vänner som minns en man som likt mången utlandssvensk hade svårt att förlika sig med hur det forna hemlandet förändrats, men i vars sällskap man aldrig hade tråkigt.
Olle Lundqvist