Berit Nyström

Berit Nyström, Ersmark.

Berit Nyström.

Berit Nyström.

Foto: S–O

Dödsfall2024-07-05 05:00

Berit föddes i Björkudden vid Kaitumälvens strand i väglöst land. Hon var äldst i en syskonskara på fem. Hon började springa redan vid nio månaders ålder.

Familjen flyttade via Skaulo och Dennewitz till Malmsta i Malmberget 1955. 1963 träffade Berit sitt livs kärlek Sven-Olof. Han var på tillfälligt jobb i Vittangi, där hon jobbade på Gästis. De fick 61 fina år tillsammans. 1966 flyttade Berit ner till Örebro, till kärleken som i arbetet blivit stationerad där. 1967 föddes dottern. Det var vänstertrafik på vägen till BB, och högertrafik på vägen hem.

I Örebro blev familjen kvar i cirka 30 år innan flytten till Ersmark tog Berit norrut igen. Där jobbade hon största delen på Ersmarksskolan.
Berit var en naturmänniska och en arbetsmyra med ett varmt hjärta och jordnära sinne. Friluftsliv var en stor del av hennes liv med längdskidåkning vintertid och vandring sommartid. Hela Kilsbergen är vandrade och Sarek likaså. När hon bestämde sig för något genomförde hon det. Till exempel Vasaloppet.

Berit var arbetsam och hade alltid något för händerna. Hon har förgyllt för släkt och vänner med egengjorda grytunderlägg och grytlappar. Gymnastik var ett stort intresse för Berit och ledde till att hon höll i flera gymnastikgrupper i Örebro, och fortsatte gympa ända till hon blev sjuk i år.

Ett annat stort intresse var vävning. I Örebro var hon med i en vävförening, likaså i Ersmark. I stugan, ett par mil från hemmet, hade hon även inrättat en egen vävstuga där hon trivdes att vara.'

Det viktigaste för Berit var familjen och hunden. Hon längtade ofta till fjällen och vi fick många trevliga fjällresor med vandring där även barnbarnen hängde med.

Mamma fick vara frisk i över 82 år och avled efter en kort tids sjukdom i sitt hem. Omgiven av familjen. Hon lämnar oss i stor sorg och saknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om