Bengt Eklund

Bengt Eklund, Skellefteå.

Bengt Eklund.

Bengt Eklund.

Foto: Privat

Dödsfall2022-11-19 05:00

Bengt Eklund, Skellefteå, har lugnt och stilla insomnat vid en ålder av 89 år. Han efterlämnar hustrun Birgitta och barnen Kristina och Johannes med familjer samt barnen Helena och Andreas från tidigare äktenskap.

Bengt föddes i Gamla Vasa, som tredje barnet i en syskonskara på fem, son till Oskar och Naemi Eklund. Bengt var en snäll och flitig gosse som lämnade lyceet med höga betyg. Han studerade kemi, matematik och fysik vid Åbo akademi och tog en licentiatexamen, parallellt med ett rikt studentliv bestående av framförallt körsång och roddartävlingar. Han kom bland annat på silverplats i finska mästerskapen i tvåmansrodd. 

Han lämnade Finland för att jobba i Sverige, bland annat i Malmö, Nyköping och Stockholm för att slutligen hamna i Skellefteå på Rönnskärsverken. Han blev Bolidenkoncernen trogen fram till sin pension. Bengt var länge avdelningschef på Rönnskärslabbet och jobbade sedan för Bolidens miljöstab. 

Bengt och Birgitta gifte sig 1976 och flyttade till deras älskade Blockvägen. Bengt nyttjade Vitbergets utbud av skid- och löparspår flitigt, alltid följt av bastu. Han deltog i många skidlopp när han inte skidade i Hemavan eller simmade i Sörböle. Efter pensionen tävlade han och Birgitta i flertalet veteran-VM, -EM och -SM i friidrott. Tävlingarna tog dem runt i världen – till exempel Durban, Brisbane, Ljubljana och Jyväskylä. Han tävlade i kula, spjut, diskus, höjdhopp, stavhopp samt häcklöpning. Med sin statistiska läggning hade Bengt stenkoll på i vilka grenar och åldersklasser han hade de största medaljchanserna, vilket gav honom ett VM-silver i spjut. Han var kreativ, orädd och träningsvillig och använde naturen som redskap. Ålder var inget hinder– han gjorde maratondebut vid 70 och genomförde både Lidingöloppet och Stockholm Maraton vid 72. 

Bengt var synnerligen allmänbildad och läste mycket. Han hade stenkoll på framförallt historia och naturvetenskap. All statistik roade honom och han mätte och vägde allt som inte var fastskruvat. Förutom vikt och längd på barn och barnbarn förde han protokoll över till exempel potatisskörden, elförbrukningen, Birgittas varvtider och placeringar, sin egen träning samt gjorde dagboksanteckningar i stort sett varje dag. 

Bengt hade stor integritet, generositet och humor. Han var nyfiken och hittade egna lösningar. Han var en målmedveten livsnjutare med barnasinnet kvar som prioriterade barnbarnen. Bengt var en älskad make, pappa, morfar och farfar som lämnar ett stort tomrum efter sig, men även fina minnen som vi för alltid bär med oss. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!