Barbro Lundmark

Barbro Lundmark, Skellefteå.

Barbro Lundmark

Barbro Lundmark

Foto: Privat

Dödsfall2023-08-23 05:00

Barbro Lundmark somnade in på kvällen den 15 augusti vid 96 års ålder. Närmast sörjande är barnen Pär, Urban och Erika med familjer.

Mamma föddes i Boviken som dotter till August och Jenny Andersson. Tillsammans med sin syster Ulla växte hon upp i ett varmt och tryggt hem. Livet handlade till stor del om jordbruk och fiske.

Efter studier vid Solviks folkhögskola och vid lärarseminariet i Gävle fick mamma sin första lärartjänst i Hebbersliden 1950. Lärargärningen fortsatte sedan vid skolorna i Sandfors och på Brännan. Att under årens lopp träffa på tidigare elever var alltid ett nöje. 

Under sin tid i Övre Kågedalen gifte hon sig med vår pappa Kurt och de fick oss tre barn. 1966 gick flyttlasset till den nybyggda villan på Medlefors. Mycket tid tillbringades också i stugan i Boviken där mamma stortrivdes. Hon gick sin bärplockningsrunda varje morgon, även de sista åren, och frysarna var alltid fyllda till brädden framemot höstkanten. Mamma tyckte om att röra sig i skog och mark, och att röra på sig överhuvudtaget. Promenader var dagliga inslag och på vintrarna nyttjades gärna både skidor och spark.

Mamma hade en enastående blick för vad som var vackert och hade goda händer. Redan som ung hade hon ett stort intresse av textil och sömnad. Att rita och sy kläder var något hon fann stort nöje i. Som pensionär fick hon än mer tid som kunde nyttjas för olika sorters skapande såsom vävning, ikon- och akvarellmålning liksom att arbeta med lera. Man behövde aldrig känna sig ensam i huset eftersom det stod byster och skulpturer av hela släkten lite varstans.

Mamma hade också ett stort engagemang i EFS på de platser där hon bodde, på senare år främst i Mobackenkyrkan. Gemenskapen inom kyrkan betydde mycket.

Man var verkligen välkommen de gånger man besökte mamma och pappa. De ville aldrig att man skulle åka därifrån förrän de förhört sig om barn och barnbarn. Omtanken om oss alla var stor och genuin. Mamma hade också ett stort intresse för andra människor. Ja, hon var social och generös utöver det vanliga och hon älskade att bjuda släkt och vänner på middagar och kalas.

Efter pappas bortgång 2020 flyttade mamma först till Tryggheten och senare till Klockarhöjden, där hon fick god omvårdnad det sista året.

Vi saknar vår mamma, navet i släkten, som betytt så mycket för oss alla under så många år.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!