Barbro Ekvall

Barbro Ekvall, Skellefteå.

Barbro Ekvall.

Barbro Ekvall.

Foto: Privat

Dödsfall2023-12-30 05:00

Vår mamma somnade fridfullt in på kvällen den 12 december, hon blev 92 år. Trots att det var länge sedan mamma kunde prata, på grund av den afasi hon drabbades av efter en stroke, har hon under sin långa sjukdomstid känt igen oss och blivit glad över våra besök. Vi är så tacksamma för den goda omvårdnad hon fått på avdelningen Alpen vid Höjdens omsorgsboende. 

Mamma växte upp i Lillkågeträsk som yngsta barnet i en syskonskara med nio barn. Som ung flyttade mamma söderut i landet och utbildade sig till barnsköterska. Hon arbetade också som kontorist på ABF i Stockholm en tid och det var där hon träffade vår pappa Berth. Tillsammans flyttade de till Skellefteå där vi tre döttrar föddes. Efter att ha arbetat en del på pappa Berths kontor utbildade hon sig på åttiotalet till psykolog. Hon studerade först i Umeå och sedan i Uppsala. Efter examen arbetade hon bland annat i Boden men så småningom kom hon att arbeta som psykolog vid barnmedicin, inom skola och vid kyrkans familjerådgivning i Skellefteå.

Mamma hade många sidor, hon var en känslomänniska och en konstnärssjäl. Hon var äventyrslysten och flyttade runt en hel del i sin ungdom men samtidigt har hon nog trivts bäst hemmavid. Hon hade en omtänksam och givmild sida men också en egensinnig sida och drog sig inte för att gå mot strömmen. 

Mamma har genom sina intressen för konst, heminredning och antikviteter inspirerat oss. Hon har inrett flera trivsamma och vackra hem där hon ordnat många fester för familj och vänner. Hon gick flera kurser inom teckning och målning och drog sig inte för att renovera möbler eller för att måla om hemma. Hon hade ett stort och brett musikintresse. Mamma byggde till och med en nyckelharpa, en överraskning för oss, men ändå typiskt mamma. 

Mamma var en stark personlighet och hon gjorde stort avtryck i vår tillvaro, att hon inte längre finns är svårt att förstå. 

Döttrarna Åsa, Ylva och Katja 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!