Barbro Åhman

Barbro Åhman.
Barbro Åhman.

Barbro Åhman, Umeå.

Dödsfall 13 januari 2024 05:00

Hon sörjes närmast av maken, Karl-Olov, dottern Maria med sambo Peter och deras söner, Anton och Elias.
Barbro föddes i byn Söderby vid sjön Andersvattnet i Burträsk som yngst av fyra syskon i ett kärleksfullt hem. Tankarna på sina föräldrar och omsorgen om sina syskon och deras familjer varade livet ut. Hon ordnade många släktträffar, gav oss fin samhörighet, genom livet.
Efter realskola i Burträsk gick färden till systern Gertrud i Västerås. Det blev en flygande start som väderkartritare på flygflottiljen F1, flygning med militärplan och minnen för livet. 

Vid en resa till Norrland diskuterades jobb och framtid - det blev lärarutbildningen vid seminariet i Umeå, på våren 1960 kunde examen firas med släkt och vänner och första jobbet blev ett fint år i Tavelsjö. Redan tidigare hade hon mött Karl-Olov och de flyttade till Skellefteå där nya jobb väntade, det blev en lång och kärleksfull livsresa tillsammans. Giftermål 1962 med bröllopsresa till Österrike, Italien och Tyskland. Många andra platser med intressant historia, kultur och arkitektur besöktes sedan genom åren.

Barbro fick en klass med läs- och skrivsvårigheter vilket engagerade henne starkt och ledde till speciallärarlinjen i Stockholm. De bodde en tid i Luleå där dottern Maria föddes men 1970 gick färden tillbaka till Umeå. 
Under sin långa karriär arbetade Barbro vid många skolor, främst som speciallärare. 1980-1981 tog hon en Fil. Kand examen vid Umeå Universitet och före pensionen undervisade hon inom komvux/grundvux i svenska för invandrare och elever med dyslexi. Hela tiden utarbetade hon behovsanpassat material till sina elever och var mycket uppskattad som lärare.

2004 föddes barnbarnen Anton och Elias - Barbro älskade att vara en del i deras liv. Att sjunga, läsa, lära och med vagnen besöka varje lekplats, baka, klä ut sig till jultomte, fiska stor-gädda och närvara vid konfirmation. I våras var hon med när de tog studenten - en stor dag!
Genom livet har Barbro ordnat trevliga fester, inrett, målat och skapat. Hon provade det mesta; keramik och måleri - från vattenfärg till ikoner - broderi, konstvävnad, sydde Marias studentdräkt och balklänning.
Talangfull, vänlig, generös och kärleksfull. En underbar människa har lämnat oss. Vi sörjer och saknar. 
Kalle och Maria med familj 
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa