Anna-Greta Johansson

Anna-Greta Johansson, Malå.

Anna-Greta Johansson.

Anna-Greta Johansson.

Foto: Lena Lundqvist

Dödsfall2024-08-15 05:00

Lördag kväll den 3 augusti somnade vår älskade mamma Anna-Greta Johansson in lugnt och stilla i sitt boende på Miklagård i Malå. 
Anna-Greta växte upp i Holmsjö som yngsta barnet av tre, föräldrarna var Frans och Hildur Gustafsson. 
1948 gifte hon sig med Paul Johansson, de bosatte sig i Malå och fick fem barn tillsammans. 

Anna-Greta var hemmafru i många år, tog hand om barnen och hemmet. Parallellt med att sköta hemmet och barnen städade hon och skötte tvätt av arbetskläderna på BP. När barnen växt upp började hon jobba som anhörigvårdare åt sin moster och därefter jobbade hon på Miklagård som terapibiträde och som vårdpersonal fram till sin pension. 

Mamma hade alltid något handarbete på gång, virkade, stickade och sydde kläder och annat till hemmet. Hon gick även kurser för att lära sig nya metoder och utveckla sina färdigheter. Hon var otroligt duktig på att planera så att vi hade god och näringsrik mat på bordet varje dag, plockade bär, kokade långkok, bakade bröd och provade även nya maträtter som hon tyckte det verkade gott. Hemma hos mamma fanns alltid bullar och mjukkakun, om oväntade gäster kom gräddade hon gärna våfflor att bjuda på till kaffet. 

I stugan i Nyhamn, där somrarna tillbringades tillsammans med familjen, odlades grönsaker och bär både på friland och i växthus. Många liter jordgubbar har hon odlat för att alla ska få äta och njuta av de goda bären, de vi inte orkade äta upp kokade hon sylt av. På hösten hade hon fullt upp med att både plocka och ta hand om bär och annat inför vintern. 

När tid fanns löste mamma ofta korsord eller pussel, sysselsättning som hon fortsatte med livet ut. 
Med en man, fyra söner och en dotter i huset måste man också vara väldigt flexibel, mamma hanterade oväntade situationer på bästa sätt för oss – kanske blev hennes egna planer ibland förändrade. 

Mamma var en aktiv kvinna på många sätt hon var även mån om att hålla sig i form, hon deltog i både husmodersgymnastik och vattengymnastik i många år. I vardagsmotionen ingick också många promenader och cykelturer ner till samhället. 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!