Anders Nilsson

Anders Nilsson.
Anders Nilsson.

Anders Nilsson, Umeå.

Dödsfall 30 april 2022 05:00

Anders Nilsson, Umeå, 1960-2022. Läkaren Anders Nilsson har lämnat oss, 61 år gammal, omgiven av hustrun Anna-Karin och barnen Rebecca, Olivia och Hannah. 

Anders var livsnjutaren förklädd i entreprenörens och läkarens kläder. En trygg norrlänning och en sann kosmopolitisk europé i en och samma person. Han trivdes och kände sig lika hemma i Hemavans skidspår som vid Roms fontäner och piazzor.

Uppväxt i Berghem provade Anders tidigt längdåkning, något som snabbt blev en passion. Det ledde till skidgymnasiet i Järpen. Skidkarriären blev framgångsrik men kort. Men Anders hittade snart en ny passion. Han var en människovän som drevs av att hjälpa och av mötet med andra människor. Valet föll på läkarlinjen. Anders blev en mycket skicklig och uppskattad kirurg och specialist i både allmän- och plastikkirurgi.

Anders spanade alltid, såg möjligheter, hur svårt kan det vara att starta eget? Entreprenörsådran hade tänt till. Anders satte i gång. Tog risken, eller som han skulle ha sagt, möjligheten. En alldeles egen klinik med operationscenter i Umeå och flera filialer längs Norrlandskusten. 

Stärkt av att drömmen om att kliniken blivit verklighet började Anders titta runt nästa hörn. Tänk om man kan vara både Umeåbo och också få en krydda av Italien? Tänk att ha ett ställe för familj och vänner där vi kan träffas och titta ut över ett blått hav och himmel.

Anders bokade en biljett till sig och familjen och styrde mot Adriatiska havet. Där är det, vårt fotfäste i Italien, vår borg i en vacker by nära hav och berg. Vi slår till. Nu eller aldrig. En plats att njuta av livet, att vila och vara tillsammans med nära och kära. En plats för nästa idé.

Jag lärde känna Anders via hans då blivande hustru Anna-Karin. Sedan dess har våra familjer umgåtts i över 30 år. En älskad make, pappa och vän har lämnat oss. Det är ett avgrundsdjupt tomrum. Den inspiration, fina värden och goda minnen vi har med Anders lever vidare. 
Magnus Burvall, vän och entreprenörskollega.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa