Almer Andersson, Ursviken

Almer Andersson, Ursviken

Almer Andersson, Ursviken.

Almer Andersson, Ursviken.

Foto: Privat

Dödsfall2021-07-24 05:00

Almer föddes 1946 i Kåtaselet, en liten by i Västerbottens inland mitt bland tallar och myrmark. Han växte upp med mamma, pappa och två bröder. Han berättade många historier om sin barndom – om den lilla sågen i byn, om saltmyran, om flygplansbygge och försök till färd från berget. Stugan i Kåtaselet var en viktig plats för honom. 

1973 träffade han sin fru. De bodde en period i Malmö där han gick utbildning i Kockums skeppsbygge. 1975 fick de sitt första barn, en dotter, Linda, och 1978 fick de en son, Jonas. 

Almer var en tusenkonstnär. Han var mycket kreativ och finurlig. Han var bland annat mekaniker, snickare, uppfinnare, konstnär, skulptör, konstruktör och fotograf. Han hade lösningar på allt, inget problem var för stort eller svårt. Han förbättrade bland annat blykaldougnen på Rönnskärsverket och reste sedan till Iran och Indien för att hjälpa till där. Där fick han uppleva arbetarnas undermåliga arbetsförhållanden och fina salonger och de resorna lämnade bestående avtryck hos honom.

Som ung träffade han en konstnär som besökte byn. Hans lust för målning väcktes och Almer målade tavlor under hela sitt liv. Han ställde även ut på ett flertal olika gallerier och utvecklade sitt måleri livet ut. 

Familjen var viktig för honom. Han tillverkade bland annat en blå, svetsad trampbil i metall med all utrustning – såsom ratt, blinkers, lysen, fullstora järnhästar, dockhus, docksängar och skrivbord. Senare hjälpte han till med husrenoveringar och reparationer av allehanda motorfordon. Utöver praktisk hjälp så var han även närvarande för råd och stöd känslomässigt. 

Livet ut var han full av livslust, nyfikenhet, lätt till skratt och med barnasinnet kvar. Hans konstruktioner och byggnationer var välbyggda med en tydlig och kraftigt bärande struktur och så även hans liv. Familjen, resor och att vara i rörelse både fysiskt och mentalt var hans grund. Otaliga är de upptåg han hittat på med sina barn och barnbarn.

Han lämnar ett stort tomrum efter sig men mest av allt lämnar han oräkneliga fina minnen från vardagar, äventyrsresor och allt däremellan. 

Kajsa, Linda och Jonas med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!