Alice Dahlberg

Alice Dahlberg, Tärnaby

Alice Dahlberg

Alice Dahlberg

Foto: Privat

Dödsfall2024-09-28 05:00

Alice Dahlberg, Tärnaby, har lämnat oss i en ålder av 87 år. Alice växte upp i Gummark, Skellefteå, där hon hade en lycklig barndom på föräldrarnas jordbruk. Alice flyttade till Tärnaby 1958 som nyutbildad lågstadielärare. Hon träffade Erland, en slalomåkare med bil och grammofon. De blev förälskade, gifte sig och fick tre barn, Eva, Åsa och Per. Alice arbetade som lärare hela sitt yrkesverksamma liv och många minns sin fröken med värme och glädje. 

Alice var inte så intresserad av svettiga idrottsprestationer när hon kom till Tärnaby, men tillsammans med sin älskade Erland fanns det ingen hejd på vad de kunde uträtta. Bland annat 35 fullföljda Lidingölopp och lika många Myskoxtroféer. Och utöver detta, alla turer i fjäll, skog och mark, vinter som sommar, till fots, på skidor, med skoter och båt. Alice ville också se världen och dess kulturer, natur och sevärdheter. Hon besökte bland annat Kina, Brasilien, Island och Madeira, flera platser mer än en gång.

Alice hade ett enormt trädgårdsland i Granås, dit besökare kom för att se all odlingsprakt som man med gröna fingrar och outtömlig energi kan skapa i växtzon 8. Hon hade också trädgårdsland i Tärnaby, i Forsmark hos sin syster Siv och i Gummark. Alice odlade 52 olika potatissorter, alla sorters grönsaker, på friland och i växthus. Hon älskade blommor, både vilda och odlade.

Alice var en otroligt kreativ och nyfiken person. Hon intresserade sig för allt handarbete och allt kreativt pyssel. Hennes fantastiska skulpturer av tomtar, troll och påskkärringar har många haft lyckan att inhandla när hon stått på marknaden i Tärnaby med sina alster. Många köpte hembakad tärnakaka eller potatisbröd som ofta var gräddade natten innan marknadsdagen. 

Alice älskade också att ta hand om de sina, hon hade koll på allas älsklingskakor och vilka favoriträtter som skulle fram på bordet beroende på vem som kom. Ett stort hjärta hade Alice för djur, så när vi barn var små fick vi ha fiskar, undulater och sköldpadda och det var alltid minst en hund, oftast tre, och minst två katter i huset under alla år. 

Alice prioriterade sina nära och kära och sin konstnärlighet, men hon gillade också att läsa, båda romaner och faktaböcker, gärna historiska böcker, handarbetsböcker och kokkonst. 

Mot slutet av sin levnad blev Alice tyvärr blind. Vi var alla tre barn nära och försökte göra varje dag innehållsrik, med högläsning, musik och att stimulera taktila sinnen. Hon tog namnet (även på latin) på 10 olika växter bara genom att känna på växten. 

Alice, vår kära mamma, var vid gott mod och en obotlig optimist med humorn i behåll ända in i slutet. Nu vilar mamma efter ett livslångt och fantastiskt verk. Hon gjorde det hon älskade i livet med en familj som älskade henne tillbaka. Vi är alla tre mycket stolta och tacksamma, Älskade Mamma.

Eva, Åsa och Per

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!