Alf Karlberg

Alf Karlberg.
Alf Karlberg.

Alf Karlberg, Kåge.

Dödsfall 3 februari 2024 05:00

Alf Karlberg insomnade den 23 januari på Skellefteå lasarett efter en tids sjukdom. Han blev 86 år.

Far föddes i Kåge som äldsta son till Linnea och Adolf Karlberg och växte upp på föräldragården tillsammans med yngre syster och bror. Efter avslutad folkskola började far arbeta med bygg och anläggning och blev branschen trogen genom hela sitt yrkesliv.

Vid 18 års ålder träffade far vår mor Lilian som blev hans livskamrat. De gifte sig 1961 och fick två döttrar, Christina och Ulrika. Efter giftermålet gick flyttlasset till Sandfors, och nio år senare till Kåge där far byggt familjens hus.

Många var dagarna som far tillbringade i skogen; med avverkning och skogsvård på familjens skogsskifte, och tillsammans med mor har han tillbringat många timmar i bärskogen och hjortronmyrarna i deras gemensamma fjällstuga i Jäkkvik.

Fars stora intresse var idrott i alla former. Fotbollsintresset tog tidigt form då han i unga år var målvakt i Norrlångträsks och Kågedalens fotbollsföreningar, och far hade genom åren också ett brinnande engagemang för hockey och Skellefteå AIK. Få är de matcher han missat genom åren. På senare tid har han med glädje följt de svenska framgångarna i friidrott, skidor och skidskytte och i de flesta sportsändningar har far suttit bänkad som åskådare och ivrigt hejat på.

Sång och musik var också mycket närvarande för vår far. Under många år har körsång varit en stor glädjekälla, och de resor som Kåge Motettkör gjorde till olika platser i Europa har varit en stor glädjekälla och inspiration för både far och mor.

På senare år drabbades han av prostatacancer och som den företagsamma man han var, startade han upp föreningen Guldgubben tillsammans med några andra som drabbats av samma problem. Föreningen ägnar sig åt att informera om sjukdomen samt stötta de som drabbats. 

Far har varit en handlingens man, mekaniskt intresserad, uppfinningsrik och kunde presentera många finurliga lösningar på tekniska problem. Hjälpsamhet var hans signum, och han stod alltid redo att ge råd och vara behjälplig när vi barn behövde en hjälpande hand av praktisk natur. Många var de byggprojekt han blev engagerad i. Hus och sommarstugor i Jäkkvik, Ursviken, Boviken och Skellefteå har alla fått ta del av hans kunskap och mångsidighet.

Detta speglar också den bild vi barn bär med oss av far; en utpräglat arbetsam och hjälpsam person som alltid funnits där när det behövts och ställt upp på alla sätt han kunnat. 

Döttrarna Christina och Ulrika 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa