Aldor Karlsson

Aldor Karlsson, Fiskträsk.

Dödsfall 24 maj 2022 05:00

Aldor Karlsson, Fiskträsk, har lämnat oss. 

Aldor föddes för 97 år sedan. Han var den tredje av fyra söner. Hans föräldrar var Signe och Kalixtus Karlsson. Fiskträsk var då, för nästan hundra år sedan, fortfarande under uppbyggnad. Fyra bröder, Kalixtus, Artur, Viktor och Herman odlade var sitt hemman. Man hade boskap. Man hade en tjärdal. Man röjde mark och öppnade för åkrar och ängar. På höstarna slogs grödan på myrarna till mat åt djuren. Man skötte skogen. 

Det var ett strävsamt och kristligt liv. Man arbetade sex dagar men söndagen var helgad. Endast arbetet med djur och hushåll fick förekomma. Det hände att pottan hade frusit på vintermorgnarna. Det fanns ingen landsväg men någon gång per år spände man hästen för vagnen och körde till Arvidsjaur. 

Aldor föddes in i det livet. Han blev en mycket arbetsam och skicklig snickare. Han var vänlig och hjälpsam och åtskilliga är de hus i trakten där Aldor har varit behjälplig med snickerier. Hans yrkesverksamma liv ägnades helt åt arbete med trä, byggande och snickeri. Han ägnade också mycket tid åt att hålla hemmanet med ängar och skog i toppskick.

Hans föräldrar dog och även farbröderna. Deras familjer flyttade. Aldor levde ensam i några år. Till slut var han den ende kvar i byn. Han fick se mycket av den mark som han varit med om att röja återgå till naturen. 

Då, äntligen, fann han kärleken i sitt liv, Irene. De fick över 20 år tillsammans innan Irene dog för ett par år sedan. Under de åren fick vårt Fiskträsk nytt liv och blev ett hemslöjdseldorado. Aldor snickrade och Irene sydde de vackraste lapptäcken och andra alster i den tekniken. Irenes stora familj med barn och barnbarn blev även Aldors.

Hans liv började med myrslåtter, tjärdalar och väglöst land och han fick uppleva en enorm utveckling fram till ett modernt liv med datorer och smarta telefoner. Aldor var tekniskt kunnig och hade inga svårigheter att följa med.

Rättrådig, rakryggad, alltid redo att ge en hjälpande hand. Aldor är en legend. Vi saknar honom oerhört. 

Familjen 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Dödsfall

Maja Nordström

Maja Nordström
Dödsfall

Värna Sundqvist Nilsson

Värna Sundqvist Nilsson

Ann-Katrin Grubbström

Ann-Katrin Grubbström