Aldor Karlsson

Aldor Karlsson, Mora.

Dödsfall 28 juni 2022 05:00

Vår far Aldor Karlsson, Mora, har avlidit i en ålder av 94 år. Hans närmaste är hustrun Irma och barnen Anna-Maj, Christer, Annsofi och Mikael med familjer. Aldor växte upp i den lilla byn Forsliden i Burträsk, som nummer sju av tio syskon. Nu lever bara hans äldsta syster Greta Eliasson, 105 år, i Burträsk. Efter avslutad värnplikt vid Norrlands Artilleriregemente i Boden gifte han sig med Irma 1949. De var därmed gifta i nästan 73 år. 

Som 16-åring började Aldor som lärling i byns snickerifabrik Wikström & Karlsson. Hösten 1950 blev Aldor och Irma delägare till den skogs-och jordbruksfastighet i Degerliden där Irma hade vuxit upp med sina föräldrar och fem syskon. Aldor fortsatte dock att jobba på snickeriet i Forsliden, och 1953 sålde de fastigheten i Degerliden och flyttade åter till Forsliden. Medan Aldors fyra bröder blev kvar i Forsliden flyttade Aldor och Irma flera gånger. I Kålaboda, Långviksmon och Fredrika var Aldor verkmästare för de lokala snickerierna och till Mora flyttade de som nyblivna pensionärer 1990. 

Som de flesta i Aldors omgivning bestod den formella skolgången av sex års folkskola samt ett par terminers fortsättningsskola. Han ville dock hela tiden lära sig nya saker och genomgick under 1950-talet flera kurser på Hermods. Fritiden ägnades åt familj, friluftsliv och körsång. Musikintresset och den fyndiga humorn fanns kvar när han de sista åren blev rullstolsburen, liksom hans kluriga idéer och ständiga jakt på uppfinningar och företagsidéer. 

Barnen, Anna-Maj, Christer, Annsofi och Mikael 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa