Åke Fällman

Åke Fällman, Brattås, Lövånger.

Åke Fällman.

Åke Fällman.

Foto: Privat

Dödsfall2022-10-08 05:00

På sin 76:e födelsedag, 25 september, somnade vår käre Åke in. De fyra första åren bodde familjen på pappa Helmers hemgård i Gärde. 1950 gick flytten till Bodan. I familjen fanns då även systern Doris. Efter realexamen och verkstadsskolan CVS i Skellefteå flyttade Åke till Härnösand för studier på Sjöbefälsskolan, där han utbildade sig till telegrafist. 

Efter utbildningen arbetade Åke några år som radiotelegrafist på Gorthonrederiets båtar med resor bland annat över Atlanten. När han mönstrat av blev det jobb på Härnösand Radio, en kustradiostation med stor betydelse för fartygstrafiken och sjöräddningen i Bottenviken och Bottenhavet. När stationen lades ner 1993 fick Åke jobb åt Telia, med bland annat övervakning av mobilmaster. Han blev Telia trogen fram till pensioneringen. 

Brattås, mamma Sigrids hemby, kom att bli Åkes favoritplats. Många sommarlov tillbringades i föräldrarnas sommarstuga. I byn fanns de jämnåriga kusinerna. Åtskilliga timmar tillbringades i, och framför allt på vattnet, med fiske, segling, vattenskidåkning, ja allt som kunde flyta.

Under sina yrkesår åkte han till byn så fort han fick några lediga dagar. Jakt på sjöfågel, småvilt och älg var ett intresse i yngre dagar. Jaktintresset avtog med åren och övergick till viltvård. Åtskilliga är de rådjur som matats vid hans foderbord. Åke var tekniskt intresserad och tidigt ute med både mobiltelefon och dator. Noggrant tog han sig an reparationer av motorer och lika noggrann var han när det gällde snöskottning och gräsklippning. Pappa Helmers snickeriverkstad blev kvar i familjen och Åke övertog delvis faderns tillverkning av bland annat bakredskap och barnstolar. 

Efter pensioneringen bosatte sig Åke i den egna stugan i Brattås. Där följde han intresserat djurlivet på vattnet och i skogen. På senare år satt han ofta vid köksbordet, med en underbar utsikt över Brattåsfjärden, och löste korsord.

Vi är många som sörjer och saknar en social, glad, humoristisk, hjälpsam och god berättare. Brattås blir aldrig detsamma. Aldrig får vi se honom komma körande på sin flakmoped, men platsen bär på många fina ljusa minnen av Åke.
Familjen/Doris 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!